Weermodel GFS – ECMWF

De reden waarom ik in dit artikel enkel het Amerikaans weermodel of ook wel het GFS bespreek, is omdat ik sinds jaar en dag het weermodel gebruik bij het opmaken van weersverwachtingen. Het toenmalig Europees weermodel of ECMWF was tot enkele jaren geleden nog volstrekt onbekend voor mij. Een nuttige website waar ik dergelijke weerinformatie raadpleeg, heet meteociel.fr.

weermodel gfs (noaa)

Supercomputers worden ieder jaar krachtiger om meer data te verwerken en deze ook tot op een nauwkeurig niveau te visualiseren aan meteorologen. Bron: NOAA

Deze Franstalige website is bij veel weerliefhebbers de plaats waar spanning of saaiheid wordt gecreëerd, want 4 keer per dag wordt nieuwe data zichtbaar voor ons. Telkens is het dan afwachten of deze run beter is dan de oudere run en/of er een weeromslag zit aan te komen. Tijdstippen van de nieuwe weerdata: 4:30 ~ 10:30 ~ 16:30 ~ 22:30 (afhankelijk van de zomer of wintertijd).

Het ECMWF weermodel

Naast GFS hecht ik ook  veel waarde aan Europees weermodel (ECMWF). Iedere dag komt ECMWF tweemaal met een update in haar weerdata. Er zijn veel speculaties over wat nu het beste weermodel is voor de langetermijnvoorspelling. Daar ga ik geen uitspraak over doen, al heb ik een voorkeur voor het ECMWF (hier te bekijken) in de winterperiode. De run in de ochtend komt binnen omstreeks 7:10 en 19:10 (afhankelijk van de zomer of wintertijd).

Natuurlijk bestaan er nog meer weermodellen (Hirlam, GEM, NOGAPS, Alaro, …). Vaak zijn deze voorzien van data die door het Amerikaans en Europees weermodel werden berekend. Vanwege hun actuele gegevens zijn ze dan ook erg nuttig in cases met onweer.

Resolutie van de weercomputers

Uit goede bron (bericht dateert van 2 november 2014) hebben we vernomen dat de resolutie van GFS begin december wordt bijgewerkt. Nauwkeurigere interpolatie van gegevens moet dan mogelijk zijn. Bijna 3 jaar laten (update dateert van 14 april 2017) kunnen we stellen dat GFS in de huidige vorm nog steeds bestaat. Echter, bij het NCEP zijn ze hard aan het werk geweest om de kwaliteit van de datastroom fors te verbeteren en dat gaan we komende jaren zeker voelen in een upgrade. Zo loopt GFS parallel al een tijdje op de site van meteociel.fr. Dat wordt de vervanger van het huidig GFS met resolutie 0.25°.