21 September 2014 - 4 min. lezen 881 reacties

We gaan de wintervoorspelling op een andere manier in de kijker zetten door u te vertellen wat de afgelopen maanden hebben opgebracht en wat dat voor gevolg kan hebben voor de komende winter. Voor ons een pak veiliger dan alle onzin die verschijnt naar aanloop van een nieuw seizoen vol met sneeuw en hopelijk ook deftige vrieskou.

Hebben wij eigenlijk al iets bewezen als het aankomt op langetermijnvoorspellingen? Een normale vraag die u zich stelt en terecht! Ga dat gerust eens na in ons artikel uit september 2012 waarin we vol gingen voor een sensationele winter. U weetĀ wat we toen geserveerd kregen tot en met de maand maart. Bakken sneeuw en vrieskou.

wat-voor-winter-krijgen-we-dit-jaar
Waar zitten die liefhebbers van sneeuw en vrieskou?

Niemand zit immers te wachten op de flauwe toestanden van vorig jaar waar we naar sneeuw moesten zoeken met een vergrootglas en waar de ijskast bij velen tijden nog kouder was dan de nachtjes die we geserveerd kregen.

TIPS?

Abonneer u gratis op de nieuwsbrief samen met vele anderen. U kan dit simpel en snel doen door op de voorpagina onderaan rechts snel even te registreren. En in tegenstelling tot andere nieuwsbrieven ontvangt u bij ons de kern van de zaak. Geen rommel, maar interessante updates over weergerelateerde artikels. Als eerste, dat beloven wij u.

Wie zelf het weerbericht wil opsnorren voor zijn of haar locatie in BelgiĆ« maar ook elders in Europa kan sinds augustus 2014 terecht op de pagina “Het weer op uw locatie“. Weersvoorspellingen per uur en voor de komende 7 dagen op een handige manier in beeld gebracht! Perfect te gebruiken op mobiele toestellen šŸ™‚

Wat voor winter krijgen we?

Volgens Matt Hugo (volg ik al enkele jaren op gebied van winter) zou deze winter kouder verlopen dan deze van vorig jaar. Niet moeilijk als je bedenkt dat we amper sneeuw hebben gezien en er van stevige vrieskou al helemaal geen sprake was.

Vooral de laatste signalen op de weerkaarten stemmen hem positief door een toenemende hoeveelheid sneeuw in het noorden van Rusland (zelfs op plaatsen waar er normaal nu nog geen sneeuw ligt) + de afwezigheid van een sterke straalstroom.

Indien er zich dan een blokkade gaat ontfermen over Europa ligt de weg open voor een winter die thermisch wel eens heel koud gaat uitpakken (sneeuwbedekking in het noorden van Rusland is altijd positief voor het winterweer in het westen van Europa.

Zo kan een lagedrukgebied in de regio rond Italiƫ koude lucht uit het noordoosten op transport zetten en hoeven we enkel genoeg hout te sprokkelen om de wintermaanden door te komen. Wie de updates van deze man wil volgen kan terecht op zijn Twitteraccount.

Winterverwachting volgens het Japans weermodel

Wat voor winter krijgen we volgens de Japanners? Het is altijd leuk om de wintervoorspellingen voor Europa ergens anders ter wereld te bekijken. De Japanners hebben zich zeer recent ook met het Europees weerbeeld gemoeid via de ontwikkeling van hun eigen weermodel. Zo verwachten ze vanaf de periode december tot en met februari (update 24 september) een kouder weerbeeld dan normaal.

Qua neerslag presteren we tegelijkertijd ook iets onder normaal en worden de wintermaanden iets droger. Als je dit gaat koppelen aan een beetje logisch inzicht zou een koude winter dus perfect kunnen aangezien we te maken krijgen met een hogedrukgebied boven Europa en een zwakke oostelijke aanvoer van koude lucht. Vermoedelijk dat het weermodel Jamstec daarop zinspeelt.

voorspelling jamstec
Temperatuurverwachting
neerslag jamstec
Neerslagverwachting

Last but not least kijken we na de voorgaande weermodellen en verwachtingen ook graag naar het IRI, het internationaal research team voor klimaat en maatschappij. Voor onze website Ć©Ć©n van de meest betrouwbare instrumenten als het aankomt op een langetermijnvoorspelling. We gaan hier de data nemen van juli, augustus en recent geleden kwam ook de data binnen van september met betrekking tot de maanden november, december en januari.

Opvallend aan alle weerkaartjes van het IRI is dat ze een winter verwachten die niet meteen afwijkt van het normaal gemiddelde. Geen koudere variant dan normaal en ook geen warmere optie (hetzij de optie maand de maand juli/augustus). Qua neerslag valt er ook weinig op te merken. Geen noemenswaardige kaarten met meer neerslag dan normaal gemiddeld.

Conclusie

De weersverwachting van het IRI sluit het best aan bij de huidige realiteit waarin we te kampen hebben met vrij hoge temperaturen gedurende de laatste 8 maanden (die trouwens ook zo voorspelt zijn geweest door deze instantie!). Daarom hecht ik groot belang aan hun prognose waarin ze opteren voor een eerder normale winter conform de klimatologie.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
867 Trending

Sneeuwverwachting zaterdag 16 januari 2021

1 dag geleden - 3 min. lezen
6 Hot

Impact Sudden Stratospheric Warming erg onzeker

3 dagen geleden - 5 min. lezen