4 maart 2021 - 7 min. lezen
0 reacties 0

In weerberichten wordt er geregeld de term ‘Eurohoog’ vermeld. Dit zijn krachtige, uitgestrekte en soms ook hardnekkige hogedrukgebieden die het weer in grote delen van Europa significant kunnen beïnvloeden. Maar hoe ontstaat zo een Eurohoog en wat is het precies? Hoe kunnen we het herkennen op de weerkaarten? En wat is de invloed op het weer in de Benelux?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Wat is een Eurohoog?

Een Eurohoog is logischerwijze de samentrekking van het woord “Europa” en “hogedrukgebied“. Zoals het woord eigenlijk zelf al zegt, betekent dit dus een hogedrukgebied waarvan de invloed over een groot deel van Europa reikt. Net als het Azorenhoog, Poolhoog en het Scandihoog kan dit hogedrukgebied het weer bij ons sterk beïnvloeden.

Vaak zijn ze erg uitgestrekt en krachtig, en soms ook vrij hardnekkig op dezelfde plaats te vinden. In dat geval spreken we van blokkades. In het geval van het Eurohoog meer specifiek over een “omegablokkade“, naar de vorm van de letter omega die te herkennen valt in het patroon van de straalstroom. Er is voor een Eurohoog echter geen bepaalde vaste positie. De kern van het hogedrukgebied kan dus op verschillende plaatsen liggen, wat het ook een heel diverse term maakt met verschillende soorten weertypes.

Een goed voorbeeld van een Eurhoog is dat van januari 2020, toen er op een aantal plaatsen record hoge barometerstanden werden gemeten in Europa. Bemerk hoe het hogedrukgebied zich uitstrekt over grote delen van Europa.

Een stevig Eurohoog zorgde op 20 januari 2020 voor de hoogste luchtdruk sinds meerdere decennia. Op verschillende barometers in de Benelux steeg de waarde boven 1048 hPa.

Hoe ontstaat een Eurohoog?

Hoge- en lagedrukgebieden ontstaan zoals eerder al uitgelegd onder invloed van de straalstroom. Een Eurohoog kan als dusdanig ontstaan wanneer er in de eerste plaats een grote meandering (het sterk op-en-neergaan) plaatsvindt van de straalstroom. Daarbij moet een grote portie WAA (warme lucht) noordwaarts gestuwd worden, zodat een hogedrukgebied zich boven Europa kan nestelen.

Op 18 november 2018 maakte de straalstroom (zwarte lijn) een flinke bocht noordwaarts (meanderen). Dit op-en-neergaan van de straalstroom was de ideale gelegenheid voor de ontwikkeling van een sterk hogedrukgebied boven Europa.

Indien er een klassiek patroon zou bestaan met een door de straalstroom gedreven westcirculatie, krijgen we typisch te maken met het Azorenhoog en een positieve NAO index. In dat geval kan het Eurohoog moeilijker ontstaan.

Soms gebeurt het ook dat een opbouwend Scandihoog zich transformeert in een Eurohoog. Dit gebeurt vooral wanneer er niet voldoende koude lucht afzakt. De koude lucht kan dan niet onder het hoog kruipen, waardoor er geleidelijk zachte lucht kan binnensijpelen.

Het gebrek aan koudetransport verhinderde dat koude lucht onder het hogedrukgebied kon kruipen op 12 februari 2017. Hierdoor kon WAA op gang komen vanuit het zuiden. Het Scandihoog transformeerde zo in een Eurohoog.

Verschillende types en hun invloed op het weer bij ons

Een hoog met kern nabij de UK en Ierland, vaak met noord(west)enwind

Indien er zich een Eurohoog met kern boven het UK en Ierland bevindt krijgen we vaak te maken met een wind die waait uit richtingen tussen noord en west. Vaak betreft het dan ook polair maritieme lucht. Vaak is de lucht ook erg vochtig vanwege de invloed van de Noordzee. In de meeste gevallen impliceert dit wisselvallig en koel weer, zowel in de zomer als in de winter. In dit geval zitten we dan ook net aan de verkeerde kant van het hogedrukgebied voor mooi en zonnig weer.

In deze gevallen vinden we de zogezegde “vinger” van WAA terug ten westen van het vasteland van Europa. Een trog (zuidwaartse verplaatsing van de straalstroom) zien we dan typisch terug over oostelijk Europa.

Op 27 februari 2021 ontstond er een Eurohoog met kern boven het UK en Ierland. Met een wind meestal uit richtingen tussen noord en west levert dit vaak bewolkt en fris weer op.

Een hoog met kern over Zuidwest-Europa, vaak met (zuid)westenwind

Indien er zich een Eurohoog met kern boven het zuidwestelijke gedeelte van Europa bevindt (regio Frankrijk) krijgen we vaak te maken met een wind die waait uit westelijke richtingen. Vaak betreft het dan ook (sub)tropische of polair maritieme lucht. In de meeste gevallen, afhankelijk van de positie van het hoog, impliceert dit wisselend bewolkt maar vaak droog weer, zowel in de zomer als in de winter.

De straalstroom maakt in deze gevallen vaak een diepe duik ten westen van Europa, waardoor er een portie warme lucht over onze regio vanuit Afrika naar het noorden geduwd wordt.

Op 18 maart 2005 ontstond er een Eurohoog met kern boven het zuidwestelijke gedeelte van Europa. Met een wind meestal uit westelijke richtingen levert dit vaak variabel weer op.

Een hoog met kern boven Centraal-Europa, vaak met (zuid)oostenwind

Indien er zich een Eurohoog met kern boven het centrale gedeelte van Europa bevindt krijgen we vaak te maken met een wind die waait uit richtingen tussen zuid en oost. Vaak betreft het dan ook (sub)tropische continentale lucht. In de meeste gevallen impliceert dit zonnig en zacht weer, zowel in de zomer als in de winter.

De straalstroom maakt een diepe duik ten westen van Europa, waardoor er een portie warme lucht vanuit Afrika naar het noorden geduwd wordt. Men spreekt in deze gevallen ook wel van een “omegablokkade”.

Op 6 november 2002 ontstond er een Eurohoog met kern boven het centrale gedeelte van Europa. Met een wind meestal uit richtingen tussen zuid en oost levert dit vaak zonnig en warm weer op. Bemerk hoe de straalstroom de letter “omega” naschetst.

Een hoog met kern boven Zuidoost-Europa, vaak met zuid(west)enwind

Indien er zich een Eurohoog met kern boven het zuidoostelijke gedeelte van Europa bevindt krijgen we vaak te maken met een wind die waait uit richtingen tussen zuid en west. Vaak betreft het dan ook (sub)tropische continentale of maritieme lucht. In de meeste gevallen impliceert dit zonnig en zacht weer, zowel in de zomer als in de winter.

De straalstroom maakt een sterke bocht noordwaarts over het centrale gedeelte van Europa, waardoor er een portie warme lucht vanuit Afrika naar het noorden geduwd wordt. In de zomer kan dit onder andere leiden tot een typische “Spanish Plume“.

Op 24 februari 2021 ontstond er een Eurohoog met kern boven het UK en Ierland. Met een wind meestal uit richtingen tussen noord en west levert dit vaak bewolkt en fris weer op.

Conclusie

Wat is een Eurohoog nu? Een Eurohoog is logischerwijze de samentrekking van het woord “Europa” en “hogedrukgebied”. Het is dus een krachtig hogedrukgebied dat het weer over een groot deel van Europa bepaalt. Vaak zijn ze erg uitgestrekt en krachtig, en soms ook vrij hardnekkig op dezelfde plaats te vinden. In dat geval spreken we van blokkades, in het geval van het Eurohoog specifieker “omegablokkades”.

Ze ontstaan door het sterk meanderen van de straalstroom of transformeren soms via een andere soort hogedrukgebied, bijvoorbeeld een Scandihoog, tot een Eurohoog. Er is voor het Eurohoog geen bepaalde vaste positie. De kern van het hogedrukgebied kan dus op verschillende plaatsen liggen, waardoor het ook heel divers weer oplevert. Afhankelijk van de positie van het Eurohoog krijgen we te maken met zeer zacht en zonnig weer, of een eerder fris en bewolkt weertype.

Yoni

Door Yoni

Afgestudeerd geograaf aan de KULeuven en doctorandus binnen klimatologie/glaciologie aan de VUBrussel. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral bezig met het schrijven van artikels en het programmeren van tools om bepaalde weerelementen te voorspellen.


Verder lezen

Alles bekijken