Waarom we (massaal) geen winter meer willen

Heeft u het nooit begrepen op sneeuw en vrieskou? Dan bent u vandaag niet meer alleen, integendeel. Heel wat mensen waaronder ook pure winterliefhebbers hebben op dit moment geen zin meer in winterweer met alles erop en eraan. De mensen hebben het dit seizoen nauwelijks gezien en het beste van de winter (putje) winter hebben we reeds achter de kiezen. Tijd voor het seizoen om zich finaal terug te trekken naar andere oorden. Opgeruimd staat netjes!

Veel gezondere lucht

Oh nee, het waait een beetje en er valt wat regen (niets in vergelijking met de situatie in het zuiden van het UK). Mensen lijken dit weertype ook niet te waarderen. Ze zouden eens moeten weten wat voor een gezonde situatie dit is? Ze zouden wel anders reageren. Met het huidige regime waarin de wind uit het zuidwesten waait en we – akkoord – enkele stormen op ons dak krijgen, wordt er bijzonder gezonde lucht aangevoerd met veel jodium (stof die ons metabolisme op peil houdt). Waarom denkt u dat de griep dit jaar zo laat is? 😉

Vogeltjes fluiten

U moet het eens proberen (midden in de nacht naar buiten gaan en luisteren naar de vogeltjes. Er is potverdorie meer activiteit dan in de lente van 2012 – 2013). De natuur is met de recente stormen en zachte lucht uit het zuidwesten totaal uit het lood geslagen. Sinds eind januari en vooral op het huidig tijdstip zijn de vogels al druk bezig met het aanmaken van een nest en eventueel meer. De fauna en flora zijn in die mate ontregeld dat een ijzige vorstperiode met wekenlange sneeuw een catastrofe zou betekenen. Wat dat betreft: nog een reden voor de winter om op te hoepelen.

waarom we geen winter meer willen

Dagen worden langer, winter brokkelt af

En dan heb je natuurlijk nog de grillen van België en Nederland. De weergoden doen vaak niets liever dan het omgekeerde van wat we verwachten. Op dit moment was dat sneeuw en vorst en we krijgen wind en regen. Volgende maand (maart) verwachten we wind en regen en zullen we toch geen sneeuw en vorst krijgen zeker? Grmbk… De dagen worden sinds 21 december opnieuw wat ‘langer’ (meer zonlicht) waardoor de algemene temperatuur hoger kan uitpakken. In de maanden maart en april kan het dus al perfect opnieuw 10 tot 15 graden worden bij een perfect droog weerbeeld. De winter? Die willen we dan ook niet zien.

Vooruitzichten naar de zomer

En tot slot is het huidige zachte weertype mogelijk de trend voor de komende maanden. We hebben er enkele dagen geleden iets rond geschreven in – mogelijk warme zomer van 2014. Het zeewater van de Noordzee is op dit moment 1 tot 3 graden warmer ter vergelijking van vorig jaar. Ook de bodemtemperatuur is door het ontbreken van strenge vorst nog steeds optimaal te noemen om straks goed op te warmen (als alle vocht er natuurlijk uit is). En last but not ‘leest’ … De blokkade met een straffe zuidwestelijke stroming lijkt de komende dagen tot weken nog steeds niet doorbroken te worden.

We zeggen dus allemaal: Hasta La Vista winter

Hot in januari en februari 2014

Onze bloggers zitten niet stil en hebben ook in januari / februari heel wat nuttige artikels geschreven. Wat was er bijvoorbeeld aan het handje op 25 januari 2014? Of wat het toch 3 januari 2014? Bekijkt u liever de windsnelheid in realtime? Kom het allemaal te weten in de voor jullie geselecteerde artikels.