Ongelooflijke beelden bij een uitbarsting van de vulkaan Sinabung in het noorden van Sumatra (Indonesië). Deze man kon diverse tornado’s filmen toen een Pyroclastische stroom naar omlaag denderde. Zo’n gloedwolk is boven de vulkaan veelal verantwoordelijk voor bliksemactiviteit en veroorzaakt op de helling van de vulkaan dood en vernieling. Vermoedelijk komen deze tornado’s tot stand door de combinatie van allerlei factoren: de snelheid van de pyroclastische stroom – de hellingsgraad en de temperatuur.

UPdate 28 februari 2014 ~ filmpje is helaas niet meer beschikbaar.

Hoe ontstaat zo’n pyroclastische wolk?

Wanneer een vulkaan uitbarst wordt er een enorme hoeveelheid puin / lava de troposfeer geïnjecteerd. Op het moment dat de wolk niet verder kan doorgroeien in de atmosfeer valt deze naar omlaag. Deze alles verschroeiende wolk trekt met een rotvaart van enkele honderden kilometers per uur richting lager gelegen gebieden. Het eerste deel van zo’n gloedwolk bestaat voornamelijk uit puin en lava. Een tweede luik bestaat uit gassen en rook die door de eerste zone werden veroorzaakt.

Een pyroclastische wolk kan ook ontstaan doordat de wand van de vulkaan het begeeft en daardoor via de helling naar omlaag valt. De hoeveelheid puin en brokstukken vernielen dan alles wat op hun weg ligt. Bekende voorbeelden van dergelijke fenomenen zijn de vulkaanuitbarsting van Mount St. Helens in 1980 en de meest recente uitbarsting van de Merapi in Java (2010).

Vulkaan veroorzaakt tornado’s (zie uitsnede)

vulkaan veroorzaakt tornado's

Bron foto: uitsnede video