Hier word je stil van

Wie nog nooit een grote onweersbui heeft gezien, moet eens de tijd nemen om onderstaand filmpje te bekijken. Een prachtige roterende supercell in West Point (Nebraska). Met een schitterende updraft en basis één van de meeste prachtige video’s die ik heb gezien van dergelijke onweersbuien. Let vooral ook op de vorm van de onweersbui. Een prachtige vorm die ook wel ‘mothership-cloud’ wordt genoemd.

The West Point Supercell by Stephen Locke from Stephen Locke on Vimeo.

Hoe ontstaan supercells?

In de bovenstaande links vindt u vast en zeker een beschrijving over hoe supercells ontstaan. Vaak hebben ze onstabiliteit / windschering en een straalstroom nodig om te ontstaan. Wanneer deze 3 componenten in ideale omstandigheden met elkaar gaan versmelten is de kans op een enorme onweersbui aanwezig. Dat wil meteen ook zeggen dat het niet altijd tot dat type onweersbui komt. Het komt ook in Amerika voor dat alle ingrediënten aanwezig zijn op noodweer maar dat het uitblijft. Gelukkig maar voor de bewoners in risicogebied.

In België is de ontwikkeling van een echte Amerikaanse supercell eerder zeldzaam. Vaak worden de meeste van deze buien gegenereerd in de herfst/winterperiode bij een enorme windshear. Ze heten low-topped supercells. Een stil maar uniek natuurfenomeen dat slechts weinig mensen te zien krijgt. Lees ons artikel: soorten supercells.

Bron beelden: Stephen Locke

Lees ook eens:

Lente in vol ornaat

De lente is in het land! April begon zoals maart geëindigd was: zonnig. De temperaturen zijn nu echter veel hoger dan toen. De afgelopen dagen haalden we in de Benelux makkelijk 20 graden of meer. Blijft de lente de komende dagen aanwezig of dient er...

Matthias BarbierLees dit artikel >
Zagen jullie de supermaan?

Afgelopen nacht was boven de Benelux de grootste supermaan van het jaar te zien. Het heldere weerbeeld maakte de condities ideaal om van dit natuurfenomeen te genieten. We kregen tientallen prachtige foto’s binnen van de maan en maakten hieruit...

Lander Van TrichtLees dit artikel >