23 June 2013 - 2 min. lezen 4 reacties

Wie nog nooit een grote onweersbui heeft gezien, moet eens de tijd nemen om onderstaand filmpje te bekijken. Een prachtige roterende supercell in West Point (Nebraska). Met een schitterende updraft en basis Ć©Ć©n van de meeste prachtige video’s die ik heb gezien van dergelijke onweersbuien. Let vooral ook op de vorm van de onweersbui. Een prachtige vorm die ook wel ‘mothership-cloud’ wordt genoemd.

The West Point Supercell by Stephen Locke from Stephen Locke on Vimeo.

Hoe ontstaan supercells?

In de bovenstaande links vindt u vast en zeker een beschrijving over hoe supercells ontstaan. Vaak hebben ze onstabiliteit / windschering en een straalstroom nodig om te ontstaan. Wanneer deze 3 componenten in ideale omstandigheden met elkaar gaan versmelten is de kans op een enorme onweersbui aanwezig. Dat wil meteen ook zeggen dat het niet altijd tot dat type onweersbui komt. Het komt ook in Amerika voor dat alle ingrediƫnten aanwezig zijn op noodweer maar dat het uitblijft. Gelukkig maar voor de bewoners in risicogebied.

In BelgiĆ« is de ontwikkeling van een echte Amerikaanse supercell eerder zeldzaam. Vaak worden de meeste van deze buien gegenereerd in de herfst/winterperiode bij een enorme windshear. Ze heten low-topped supercells. Een stil maar uniek natuurfenomeen dat slechts weinig mensen te zien krijgt. LeesĀ ons artikel: soorten supercells.

Bron beelden: Stephen Locke

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
1 Klimaatbericht

Hoe uitzonderlijk is 15 graden en meer in februari?

16 uur geleden - 8 min. lezen
173 Prognose

Eurohoog zorgt voor lenteweer

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Flinke toename van het aantal natuurrampen

3 dagen geleden - 3 min. lezen