Uniform bliksemnetwerk in Europa

In de poging om onweders en bijhorend noodweer tijdig op te sporen, heeft het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) een internationale werkgroep in het leven geroepen. Vaak wordt de bliksemdetectie / strikerate door diverse bronnen gemeten waardoor er soms een verkeerde interpretatie ontstaat tussen de diverse weergaven.

Bliksemnetwerk BELLS

Met deze werkgroep werd en wordt nog steeds gezocht naar een nieuwe, uniforme oplossing binnen België / Benelux (ter ondersteuning van het huidige systeem dat de naam BELLS meekreeg).

Hieronder kort wat meer informatie die wij bij noodweer.be altijd graag meegeven ! TIP: bekijk onze eigen bliksemdetectie aangeleverd door het weerstation in Waregem. OF voeg ons toe op Facebook voor de allerlaatste updates – Noodweer Benelux.

Bijeenkomst op 25 maart 2013

In de werkgroep onder leiding van Prof. C. Bouquegneau (Universiteit Bergen, voorzitter van de wetenschappelijke raad van het KMI) werd besproken over welke standaard gebouwen moeten beschikken willen zij optimaal beschermd zijn tegen bliksemgevaar. Tot op dit moment is dat in Europa nog niet vastgelegd en ontstond er dus de nood aan duidelijkheid hieromtrent. Indien er een ontwerp / standaard wordt ontwikkeld zal deze vermoedelijk worden toegepast op alle landen binnen Europa.

Meer informatie vind je op deze link: een internationale standaard voor bliksemnetwerken

INFO: meteo.be