Tsunami van ijs verplettert alles

Ongeziene beelden in Minnesota .. Darla Johnson was getuige van een zogenaamde tsunami aan ijs met een verwoestende kracht. Huizen en andere obstakels werden met gemak tot de grond gelijk gemaakt. Het natuurfenomeen ontstaat wanneer de dooi zijn intrede maakt boven grote waterpartijen en wind grote stukken los ijs richting het vasteland blaast. Een langzaam en niet te vermijden killer in onze ogen.

Tsunami van ijs (VIDEO)

De kracht van ijs

Citaat van het KNMI: “De draagkracht van ijs is ongeveer evenredig met het kwadraat van zijn dikte. IJs met een dikte van 4 à 5 cm kan een persoon dragen, ijs van 9 cm een ruiter, 14 cm een wagen met vee en ijs van 15 tot 20 cm kan veldartillerie houden. Een grote mensenmenigte is veilig bij een ijsdikte van 27 cm, terwijl ijs van 45 cm zelfs een spoortrein zou kunnen dragen…”

tsunami van ijs screenshot

UPdate 28 februari 2014

Niet alleen ijs kan leiden tot grote verwoestingen. Ook eind 2013 ontstond een natuurfenomeen boven open water dat nog nooit eerder op Aarde werd geregistreerd. De Super Typhoon Haiyan trok met windsnelheden van 300 tot lokaal 350 een spoor van vernieling boven de Filipijnen.

Bron beelden: youtube.com en Darla Johnson