Zojuist heeft er een zware aardbeving plaatsgevonden nabij de Salomonseilanden in de Grote Oceaan. Om 12.32 lokale tijd (18.32 West-Europese tijd) registreerde de USGS een schok van 7.8 op de schaal van Richter. Het epicentrum bevond zich op 49 km diepte, 68 km ten westzuidwesten van de stad Kirakira. Er is een tsunami-alarm uitgegeven voor veel landen rondom de Grote Oceaan, om precies te zijn: de Salomonseilanden, Vanuatu, Papoea-Nieuw-Guinea en Nauru. De dreiging zou drie uur duren. Wat de consequenties van de aardbeving zijn voor het de eilanden en de bevolking, is nog onduidelijk.

Salomonseilanden

Hoe komt het dat er in het gebied rondom de Salomonseilanden zo vaak aardbevingen en bijbehorende tsunami’s optreden? Het antwoord op die vraag is te vinden in de locatie op de aardbol. De eilandengroep bevindt zich namelijk midden in de Ring of Fire op het scheidingsvlak tussen twee grote platen. Het gaat hierbij om de Australische Plaat en de Pacifische Plaat (de grootste tektonische plaat van de aarde). Deze twee bewegen bij de Salomonseilanden naar elkaar toe. Zodoende is er sprake van een convergente grens: de oceanische plaat verdwijnt onder de continentale plaat, er ontstaan troggen (op de kaart aangeduid als een ‘trench’).

Aangezien convergente platen van alle plaatgrenzen de meeste platentektoniek, het actiefste vulkanisme en de zwaarste aardbevingen met zich meebrengt (hoge spanningsopbouw in de aardkorst), is het niet verwonderlijk dat de Salomonseilanden dan ook zeer regelmatig met dergelijke tektonische verschijnselen te maken hebben. Laten we hopen dat de gevolgen van de huidige aardbeving/tsunami meevallen.

platentektoniek ring of fire

Ring of Fire (pubs.usgs.gov)