Tornado’s teisteren Italië

Terwijl het westen en zuidwesten van Europa kan genieten van de invloeden van hogedruk wordt het noorden en centrale deel van Italië getroffen door grillig noodweer. Hevige buien met rotatie, zogenaamde supercells trokken gisteren een spoor van vernieling. Vooral Modena en meer bepaald het stadje Emilia Castelframco kreeg een uit de kluiten gewassen tornado te verwerken ! De foto’s en de amateurbeelden spreken alvast tot de verbeelding. Filmpje van de tornado !

Tornado teistert Italië

Iets na 16:00 was er op het Europees satellietbeeld een behoorlijke ‘ploffer’ te zien in het noorden van Italië. Dit is een grote witte pluk die de supercell herbergt. Binnenin dit complex vormt zich tijdelijk een zelfstandig lagedrukgebied (door de sterke windschering) en kan de onweersbui zware hagel en tornado’s produceren. U ziet zelfs een overshooting top (extra wit puntje in de cirkel) in het noordwestelijk kwadrant.

afbeelding onweersbui (satellietbeeld)

Een tornado van aarde

Algauw werden de eerste meldingen van windhozen of tornado’s gerapporteerd. Zo ook deze onderstaande tornado die alles opzuigt wat hij maar kan vinden. Toevallig bevond hij zich net boven een groot stuk open weide en trok gras, kluiten aarde en allerlei ander organisch materiaal de lucht in. Daarom ook de bruine kleur onderaan de trechter ! (klik hier voor de tornado op film)

tornado teistert Italië (aardekleur)

Bron laatste foto: meteoweb.eu

Lees ook eens:

Nachtvorst in april en de eerste 20 graden in zicht

De afgelopen dagen hadden we regelmatig te kampen met nachtvorst. Op enkele plekken in het oosten van Nederland en de Ardennen kwam het plaatselijk zelfs tot matige vorst op neushoogte. Uiteraard is het bij vorst in het lenteseizoen steeds oppassen voor...

YoniLees dit artikel >
Zacht lenteweer in aantocht!

De afgelopen dagen verliepen zeer zonnig in de Benelux, maar wel iets te fris voor de tijd van het jaar. De temperaturen schommelden vaak rond 10 graden, waar we normaal recht hebben op 12-13 graden. Daar wordt aan gewerkt. Vanaf zondag halen we 18 tot...

Matthias BarbierLees dit artikel >