Tornado’s en supercells

Wanneer buien zich in ideale omstandigheden kunnen ontwikkelen, kunnen er ook in de Benelux zware onweders ontstaan. In de zomerperiode is de melding van hagel, wateroverlast en/of een lokale windhoos dan ook niet uitgesloten. Vaak wordt voor deze extreme weerfenomenen een dopplerradar gebruikt om de intensiteit optimaal in kaart te brengen. De radar van het KMI en van Belgocontrol (luchthaven Zaventem) zijn op dit moment één van de betere initiatieven die online ook te bekijken zijn.

Kanskaart tornado’s

kanskaart tornado

Amerika wordt in het tornadoseizoen (april tot juni) regelmatig getroffen door (zware) tornado’s. Bovenstaande weerkaart schat de kansen in op deze extreme weerfenomenen. Bij een medium of high risk moet u in deze gebieden opletten voor algemene schade met verwoestende gevolgen.

Radarbeeld Amerika

Link naar de radar van Noord-Amerika

Bovenstaand weerbeeld is een radarbeeld met de focus op Tornado Alley. Wanneer zich een storing in het gebied gaat ontwikkelen tot een stormfront wordt het opletten geblazen (voeding van een supercell). Met de windvaantjes op het radarbeeld krijgt u een indruk van de windruiming/snelheid. Een aanrader voor iedere weeramateur of liefhebber van zware stormen in de link van Tornadovideos.net. Daar kan u in het najaar (lente bij ons) dikwijls schitterende beelden van de stormchasers (Reed Timmer) raadplegen.