8 september 2019 - 5 min. lezen 165 reacties

De eerste 10 dagen van september (decade) verliepen fris en wisselvallig. De eerstvolgende dagen lijken we nog niet verlost te geraken van dit iets te fris weertype. Op middellange termijn zien we geleidelijk aan licht aan het einde van de tunnel, aangezien de meeste weermodellen voorlopig sterke impulsen van hoge luchtdruk genereren. Dit is van belang voor de weersverwachting voor het midden van de maand.

Het zal echter van de uiteindelijke positie van dit hogedrukgebied afhangen welk weerbeeld we zullen krijgen. Onze klimatoloog Yoni Verhaegen analyseert de situatie.

  • Bekijk onze weerberichten via YouTube

Maand september tot nu toe

In een groot deel van West-Europa verloopt september tot nu toe té fris ten opzichte van de gemiddelden (1981-2010). Dit hebben we te danken aan een hardnekkige west- tot noordwestelijke luchtstroming, doordat een hogedrukgebied persistent ten westen van het Europese vasteland blijft liggen. Daarmee kan frisse en vochtige lucht makkelijk van over de Noordzee tot bij ons geraken. Op 850 hPa (1.5 km hoogte) bedraagt de temperatuur momenteel amper 2.5°C. Vooral in het westen en noorden van de Benelux viel er daarbij al behoorlijk wat neerslag (plaatselijk meer dan 70 mm), maar grofweg ten oosten van de lijn Emmen-Breda-Kortrijk blijven de neerslaghoeveelheden tot nu toe grotendeels beneden de 15 mm.

Temperatuurafwijking september tot nu toe boven Europa

Weersverwachting komende dagen

Komende week lijkt aan de iets te frisse temperaturen niet veel verandering te komen en zoals eerder besproken zal ook ex-orkaan Dorian ons geen nazomertje bezorgen. De koude bovenluchten blijven dus nog eventjes in onze buurt rondhangen. Maandag blijven de temperaturen aan de grond nog grotendeels beneden 20°C, maar op dinsdag lijkt dit (na een frisse nacht) op sommige plekken wel zeker mogelijk om deze te halen. Het blijft tot dan ook grotendeels droog en we krijgen regelmatig de zon te zien, na het optrekken van eventueel ochtendgrijs. Uit de wind (die overigens niet al te sterk waait) en in de zon, zal het aangenaam vertoeven zijn.

Wel is er geleidelijk beterschap in zicht, want tijdens de week gaan de temperaturen op hoogte licht stijgen om tegen donderdag al rond zowat 10°C uit te komen op 850 hPa (1.5 km). Vooral woensdag en vrijdag kunnen er dan toch enkele (zwakke) regenzones over de Benelux trekken en is er meer bewolking, waardoor de temperatuur nog niet optimaal kan profiteren van de aangevoerde, warmere lucht. Desondanks kunnen dan al wel temperaturen van boven 20°C mogelijk zijn (zeker op donderdag).

Pluim: temperatuur voor het zuiden van Nederland. Voorlopig blijven de maxima rond 20°C, donderdag mogelijk iets meer. De kleinere dagelijkse gang tussen woensdag en vrijdag duidt op de aanwezigheid van meer bewolking.
Pluim: neerslag voor het zuiden van Nederland. Het blijft grotendeels droog met enkel woensdag en vrijdag enkele verzwakte neerslagzones.

Nieuwe impulsen van hogedruk

Richting het einde van de werkweek wordt het echter interessant op de weerkaarten, omdat de meeste modellen duidelijk de ontwikkeling van een hogedrukgebied laten zien. Zowel GFS, ECMWF, GEM en UKMO zijn het erover eens dat een stevig hogedrukgebied stilaan vanuit het westen het Europese vasteland lijkt binnen te trekken, gevoed door een forse opstoot van warme lucht vanuit het zuiden van de Atlantische Oceaan.

Het is momenteel afwachten hoe dit hogedrukgebied uiteindelijk ons weer zal gaan beïnvloeden, aangezien de positie ervan belangrijk is voor de naar ons toe aangevoerde lucht. Trekt het verder door naar Oost-Europa, dan kan er met een zuidelijke luchtstroming warme lucht naar ons komen en moeten we niet verbaasd opkijken als er ons nog een aantal zomerse dagen te wachten staan.

Blijft het hogedrukgebied echter treuzelen ten westen van ons, kan het weerbeeld, met eerder westelijke luchtstromingen vochtige en frissere lucht vanuit de Noordzee, niet optimaal profiteren van de hoge luchtdruk in onze omgeving. Op de pluimen van ECMWF en GFS lijkt voorlopig het eerste scenario zich te gaan ontplooien, met warmere temperaturen richting 25°C, een grote dagelijkse gang en amper neerslag. Uiteraard is dit nog onder voorbehoud.

GFS laat het hogedrukgebied doortrekken naar Oost-Europa met een zuidelijke luchtaanvoer bij ons. Met deze setting is een nazomerse periode zeker mogelijk.
GEM laat de kern van het hogedrukgebied ten westen van ons liggen, waardoor we nog steeds te kampen hebben met vochtige en frissere lucht uit het westen.

Conclusie weersverwachting

De eerstvolgende dagen blijft het nog even iets té fris voor de tijd van het jaar, maar we krijgen (na het optrekken van plaatselijk ochtendgrijs en enkele frisse nachten) wel regelmatig de zon te zien en het blijft grotendeels droog met temperaturen rond of net onder 20°C. Uit de wind en in de zon zal het zeker aangenaam aanvoelen.

Enkel richting het einde van de week is er lichte regen mogelijk door een aantal verzwakte regenzones, maar door de aanvoer van dan al zachtere lucht, stijgen de temperaturen op de meeste plaatsen wel opnieuw richting of boven 20°C uit. Gaan we kijken naar het midden van de maand, dan veroveren nieuwe impulsen van hoge luchtdruk stilaan het Europese continent, maar het zal ervan afhangen hoe dit hogedrukgebied gepositioneerd zal zijn. Als alle puzzelstukjes in elkaar vallen, staat ons misschien nog een mooie nazomerse periode te wachten.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

1 dag geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

4 dagen geleden - 6 min. lezen