Temperatuur Nederland

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut registreert iedere 10 minuten de temperatuur in thermometerhut. De schaalverdeling met de temperaturen vindt u aan de linkerzijde van deze weerkaart. Deze weergegevens lenen zich uitstekend om te gebruiken als weeramateur, duivenliefhebber, sportliefhebber… Een andere nuttige website met weerdata is de Duitstalige website wetteronline.de.

knmi temperatuur nederland

Temperatuur Nederland via infoclimat

temperatuur nederland

Net zoals bij de temperaturen voor België registreert het infoclimat ook de 2m temperatuur voor Nederland. Op deze manier kan u snel uw meetwaarde vergelijken met de meer professionelere metingen. Uit persoonlijke ervaringen heb ik opgemerkt dat de bovenstaande weerkaart soms een datafout bevat (BV: -60°C in Parijs). Gelieve dit dan te negeren.

Weerpluim De Bilt – Nederland

weerpluimknmi

Iedere avond (21:35 of afhankelijk van winter/zomerseizoen) komt de verzameling van de weermodellen binnen in de zogenaamde ‘weerpluim’. Deze grafiek toont de grootschalige verwachting wat de temperatuur, neerslag en windsnelheid betreft. Het is voor de weeramateur / meteoroloog meestal een goede indicator om een voorspelling te doen op langetermijn. Als veel groene lijntjes kiezen voor een daling wordt het frisser (de rode lijn kan dan soms een zwieper maken naar boven of naar onderen toe ~ warme uitbijter / koude uitbijter). Het gebruikte weermodel voor deze weerpluim is het ECMWF.

Weerpluim Brussel – België

weerpluimbrussel

Er is ook een weerpluim of ensemble beschikbaar voor Brussel. Hierbij gelden bovenstaande eigenschappen (weerpluim Nederland). Vaak is er een grote eensgezindheid tussen beide pluimen. Enkel in de winter kan de weerpluim van Nederland iets koeler zijn tegenover de Belgische variant (geografische ligging speelt hier een rol). Deze weerpluim is gebaseerd op GFS.

Een veel gebruikte back-up bij NoodweerBenelux. Ook de vernieuwde website van Netatmo vormt een uitstekende bron van weergegevens. Vooral tijdens de winterperiode van enorm belang om de vorstgrens te bepalen.