Supercell Libramont (7/08/15)

Wat aanvankelijk een rustige doordeweekse zomerse vrijdagavond zou worden, ging de boeken in als onze allereerste actieve supercell stormchase. 1 van de teamleden van NoodweerBenelux, Raf Wuytjens, blikt terug op een bijzondere supercell in de zomer van 2015. De dagen voorheen werd het al vrij snel duidelijk dat de kans om echte goed ontwikkelde onweerscel te onderscheppen in België realiteit werd. Echter de vragen ‘waar’ en ‘wanneer’ bleven lang onbeantwoord.

De GFS kaarten (Amerikaans weermodel) lieten die vrijdag zien dat het de uitgelezen dag zou zijn om er op uit te trekken en te zoeken naar een flinke onweerscel in het zuiden van ons land. Daarom zorgden we er voor dat het gebruikelijke materiaal klaar voor gebruik en ingepakt was.

Rond 6 p.m. begaven we ons richting Namen alwaar we een eerste keer halt hielden om de laatste ontwikkelingen via diverse weermodellen en -kaarten te controleren. Onder andere de CAPE-modellen wezen er op dat de omgeving van Rochefort op dat moment de meeste kans maakte voor de ontwikkeling van flinke onweerscel.

Rochefort - mammatus

Ter plaatsen stelden we snel onze apparatuur op en restte er ons niets anders meer dan te wachten, en te wachten. Ondanks alle aanwezige indicatoren voor de ontwikkeling van een flinke onweerscel, bleef het spektakel in Rochefort op dat moment uit.

Rochefort - Updraft

Rochefort - shelf cloud

We moesten dus onze positie herzien en raadpleegden opnieuw de diverse weermodellen en dito kaarten. De vernieuwde informatie wees ons door richting Libramont. Het was dus snel inpakken en wegwezen, want volgens kaarten verplaatste de geviseerde cel zich met een flinke snelheid van over Frankrijk richting Duitsland. De overtocht van deze cel zou ons land slechts in het zuiden raken.

In Libramont aangekomen, vonden we na enige tijd een mooie open plaats boven op een heuvelkam met zicht over nagenoeg alle windrichtingen. Al van ver zagen we daar redelijk wat aarde-wolk (ground-to-cloud of ook GC) ontladingen. Het was alsof er een compacte groep aparte onweerscellen zich onze richting uit verplaatsten. Het duurde even voordat we beseften dat we hier te maken zouden krijgen met een echte supercell.

Libramont Wall Cloud

Alles begon met wat een lage verzadigde wolk leek te zijn. Voordat we het beseften, ontwikkelde heel het onweerssysteem zich boven onze hoofden. De lage verzadigde wolk vormde zich om in een wall Cloud (muurwolk) om daarna over te gaan in een shelf cloud (plankwolk) die de updraft (stijgstroom) van heel het systeem tekende. Zonder dat we het beseften waren we getuigen van een echte supercel temeer omdat er zich een, weliswaar langzame, rotatie van luchtcirculatie (mesocyclone) begon af te tekenen.

Supercell Libramont met wallcloud

Libramont Wall & Shelf Cloud

Op een gegeven moment waren we getuigen van een intense reeks bliksemontladingen (zelfs zeer dicht bij), flinke windstoten en zagen we vooral heel erg veel water. We beseften dat we in de downdraft-zone van de supercell zaten. Het noodzaakte ons om schutting te zoeken in de wagen.

StormbeeldenTwitter (2)

De rest van de avond hebben we genoten van de lichtshow aan de achterkant van heel het systeem en beseften we dat, mochten de omstandigheden gunstiger zijn geweest (vochtigheid, warmte en stijgende lucht), we wel eens getuigen konden zijn geweest van de ontwikkeling van een (kleine) tornado.

Libramont tornadic

Op zoek naar meer spannende verhalen? Check het archief via de zoekfunctie bovenaan de site. Ook in 2016 mag u rekenen op verslagen van onze individuele stormjagers.