5 december 2018 - 4 min. lezen 7 reacties

De weerkaarten zijn zoekende, zoveel is zeker. In november 2018 werd een eerste poging ondernomen om een winterse setting te genereren boven Europa, maar helaas werd deze bloedmooie setting qua winterweer afgebroken in 1.2.3. Gelukkig zijn we nu reeds over de teleurstelling heen en kunnen we vooruitblikken naar de stormkansen op vrijdag en zaterdag. De Atlantische Oceaan gaat tijdelijk in overdrive en genereert een forse straalstroom met een toenemende kans op stormweer.

Actieve straalstroom genereert stormdepressies

Zowel de Europese als Amerikaanse weercomputers berekenen een behoorlijk onstuimig weerbeeld richting het weekend. Op 48 uur berekent het Amerikaans weermodel een complex lagedrukgebied in de buurt van de UK. Doordat de isobaren, lijnen van gelijke luchtdruk, zeer kort op elkaar liggen stijgt de kans op storm significant. Met de huidige setting in de weerkaarten moeten we het meest intense windveld neerleggen boven het Verenigd Koninkrijk en het noorden van Nederland.

foto1 complex lagedrukgebied boven UK
Complex lagedrukgebied op de hoogtekaarten van GFS.

Hieronder illustreren we de weerkaarten die de jetstream toont op 300 hPa. Zoals we kunnen zien, zwengelt deze fors aan. Windsnelheden op 9 tot 12 km pieken naar 250 tot 300 km/u net ten zuidwesten van Ierland. Dit is een klassieke configuratie voor enkele stormdepressies die de Benelux kunnen beïnvloeden. Wie winterweer op deze kaart wil zoeken, is eraan voor de moeite want er wordt tijdelijk zachte, maritieme lucht aangevoerd vanuit het westen.

foto2 actieve straalstroom zorgt voor stormdepressies
Actieve straalstroom op de Atlantische Oceaan

Stormachtige vrijdag

Om een stormsituatie of onweersituatie in te schatten is het raadzaam om binnen de 24 uur van de eigenlijke setting de fijnmazige weermodellen te hanteren. Hiervoor kunnen we beroep doen op Harmonie, Arome en Arpege. Elk hebben ze hun eigen nauwkeurigheidsgraad en voordeel. Voor dit artikel gebruiken we de globale weercomputers GFS en ECMWF.

Op vrijdag wakkert de wind in de loop van de ochtend aan tot vrij krachtig in het binnenland en krachtig aan de Belgische en Nederlandse kust. Het hoogtepunt van het windveld situeert zich voorlopig tussen 10:00 in de voormiddag en 14:00 in de namiddag. Op de Noordzee kan tijdelijk 8 BFT gehaald worden met windstoten tot 90 km/u. Sommige weermodellen berekenen hogere windstoten tijdens de doortocht van een buienlijn. Een lokale 100 km/u is dus niet uitgesloten.

foto3 gemiddelde windsnelheid vrijdag volgens GFS
Gemiddelde windsnelheid op vrijdag door Amerikaans weermodel GFS

Het Europees weermodel bevestigt het stormachtig verhaal voor vrijdag. Ook dit weermodel kiest voor een fikse toename van de wind tegen het middaguur. Wanneer het front vervolgens over de Benelux trekt met lokaal pittige buien, kunnen de windstoten gemeen uithalen met lokaal stormschade tot gevolg (zieke bomen, stellingen,…)

foto4 windstoten volgens Europees weermodel
Stevige windstoten tijdens passage van buienlijn (ECMWF).

Veel wind op zaterdag en de nacht naar zondag

Er wordt vaak gezegd dat het eerst fors moet regenen en waaien vooraleer de winter voet aan de grond kan krijgen in West-Europa. De weergoden willen daar precies werk van maken in het weekend, want ook op zaterdag en zondag worden door diverse weermodellen forse windsnelheden berekend. Vooral zaterdagochtend en tijdens de nacht van zaterdag op zondag kunnen forse windstoten optreden. Het is mogelijk dat er zich in die nacht een tijdelijke westerstorm manifesteert (storm: gemiddelde windsnelheid van 75 km/u over 10 minuten).

Foto5 hevige windsnelheden boven Noordzee
Zaterdagochtend berekent het weermodel GFS fikse windstoten boven de Noordzee.

GFS lijkt op bovenstaande kaart met voorsprong de meest intense optie. Het Europees weermodel ECMWF is beduidend voorzichtiger met de windsnelheden op de Noordzee. Voorlopig zaterdagochtend dus extra monitoren aan de hand van de fijnmazige weermodellen. Hieronder plaatsen we ook de situatie voor de nacht van zaterdag op zondag. ECMWF lijkt deze keer wel meer het pad te volgen van de Amerikaanse supercomputer en laat eventueel een westerstorm toe over de westelijke regio’s van België en Nederland.

Foto6 stormachtige nacht van zaterdag en zondag
Windsnelheid in de nacht van zaterdag op zondag

Tot en met zondag lokaal 50 mm

Klassiek aan een stevige westcirculatie, gelukkig tijdelijk voor de winterliefhebber, is het komen en gaan van regenzones. Boven de Atlantische Oceaan worden warmtefronten, occlusies en koudefronten geboren die uiteraard eerst West-Europa beïnvloeden. Volgens de meest recente weerdata overschrijden we dit weekend de hoeveelheid van 50 liter per vierkante meter. Vooral het zuidoosten van de België en Luxemburg lijkt hier gevoelig voor te zijn. Elders valt er volgens GFS lokaal 20 tot 40 mm. Regenfetisjisten kunnen dus zeker hun hartje ophalen.

Foto7 totale neerslaghoeveelheid volgens wetter3de
Hoeveelheid neerslag tot en met zondag.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken