2015 en meteen mogen we aftrappen met uniek nieuws. De Belgische weerblog noodweer.be heeft met haar 37.000 volgers op Facebook en enkele duizenden volgers op Twitter een uitstekende reputatie als het aankomt op verspreiden van realtime weersinformatie. Dit is de Vlaamse vereniging van de weerkunde niet ontgaan en samen zijn we tot een fundamentele samenwerking overgegaan. U geniet ook van de grillen van de natuur en wil lid worden van de VVW? Na het lezen van dit artikel bent u overtuigd.

Even kennismaken met de vereniging

De Vlaamse Vereniging voor Weerkunde (VVW) is een werkgroep van de Vereniging Voor Sterrenkunde (VVS). De VVW is een vereniging voor weerliefhebbers en dit voor jong en oud. Deze groeiende vereniging heeft heel wat te bieden. Wanneer u door weerkunde geboeid bent, is het zeker interessant om lid te worden van de VVW.

Onze leden

Onze leden wonen in heel Vlaanderen en doen de meest uiteenlopende dingen aangaande het weer. Er zijn er die het weer waarnemen, zowel manueel als met automatische apparatuur. Anderen nemen foto’s of gaan stormchasen, maar er zijn er ook die zich gewoon abonneren op ons maandblad, uit interesse. Er zijn ook leden die zich bezig houden met optische verschijnselen of uitzonderlijke gebeurtenissen en daar verklaringen voor zoeken. Zelf hebben wij een eigen meetnetwerk van onze leden.

weerfoto artikel VVW

In onze vereniging krijgt u de nodige ondersteuning en informatie in wat u ook doet i.v.m. weerkunde.

Ons eigen maandblad Halo

maandblad HALO in VVWOns maandblad, dat de naam HALO kreeg, wat kring rond de zon betekent, is volgend jaar aan zijn 46ste jaargang toe en heeft al een hele evolutie meegemaakt. De oprichters van onze vereniging, Hugo Poppe en Lucien Landuyt, begonnen ooit op enkele blaadjes papier. Nu is dit uitgegroeid tot een volwaardig tijdschrift voor alle weerliefhebbers. Het maand- blad dat op A4 formaat gedrukt wordt, telt gemiddeld een 30 tal pagina’s. Als lid krijgt u deze maandelijks in de bus en kan u deze ook nalezen op onze website. Naast weerkundige artikels geven wij u ook evenementen mee die met het weer te maken hebben. ‘Het weer van dag tot dag’ beschrijft dan het weer van de afgelopen maand. Ook waarnemingen van onze leden vinden we hier terug, alsook kleurenfoto’s met de mooiste plaatjes van de voorbije maand en een weervoorspellingswedstrijd.

Leden kunnen dus zelf meewerken en foto’s, artikels en waarnemingen doorsturen die dan worden opgenomen in de HALO.

Jaarlijkse bijeenkomsten

Twee maal per jaar organiseren wij een bijeenkomst waarop u steeds wordt uitgenodigd. Deze bijeenkomsten, die verspreid in Vlaanderen worden gehouden, beginnen wij met een weerbriefing waarna voordrachten van onze eigen leden en van wetenschappers volgen. Ook is dit de gelegenheid om wat contacten te leggen met andere weerliefhebbers. Meerdere professionele meteorologen, waarvan wij dan ook kennis kunnen verwerven, behoren ook tot ons ledenbestand.

bijeenkomst VVW

Internet

Het loont zeker de moeite om onze website www.weerkunde.be eens te bezoeken. Daar vindt u via de pagina “activiteiten” een link naar ons weerforum, waar honderden weerliefhebbers het weer op de voet volgen en dat met elkaar delen. Ook op Facebook Facebook.com/weerkunde en op Twitter Twitter.com/Weerkunde kan u ons volgen.

Eigen meetnetwerk

U kan ook actief meedoen in het VVW waarnemingsnet: dagelijks observaties neerschrijven van temperaturen, luchtdruk, windparameters, neerslag, optische ver- schijnselen, enz. De afspraken die in het meetnet gevolgd worden zijn gebundeld in de “VVW handleiding” die u kan downloaden op onze website www.weerkunde.be pagina “Meteo info” en “Zelf waarnemen”. Indien u advies nodig hebt bij het opstarten van een weerstation, dan kan u steeds op de VVW een beroep doen.

opstelling weerstation weeramateurs

Ook lid worden van de vereniging voor weerkunde?

Als u interesse hebt in het weer, hoe klein deze ook is, in onze vereniging zal u zich snel thuis voelen en zonder enige verplichting kan u onze bijeenkomsten bijwonen en weergegevens of dergelijke doorgeven. De VVW ondersteunt u in uw hobby. Een jaarabonnement ( in België) kost slechts 24 euro en gaat in op 1 januari. Dit bedrag kan u overschrijven op de VVW rekening IBAN: BE15 7340 2146 8230 BIC: KREDBEBB met vermelding van je naam en adres.

Wie een combi abonnement met de Vereniging Voor Sterrenkunde neemt, krijgt korting.

Voor meer info: surf naar www.weerkunde.be of neem contact op met onze werkgroepleider Stijn Helsen stijnhelsen@skynet.be