Orkanen en depressies

Onderstaande weerkaart genereert de zeewatertemperatuur in de verschillende zeeën. Wanneer de temperatuur hoger klimt dan 25°C dan kan zich in die regio een krachtige depressie ontwikkelen. Met de juiste windschering en onstabiliteit kan zo’n depressie uitgroeien tot een tropische cycloon, orkanen of tyfoon. De icoontjes op deze kaart wijzen op dergelijke activiteit. De piek van het orkaanseizoen ligt rond 10 september van ieder kalenderjaar.

activiteit orkanen

Temperatuur Verenigde staten

Bent u benieuwd naar de temperatuur aan de overzijde van de Atlantische Oceaan? Vaak zijn daar meer extremere situaties mogelijk door de instroom van arctische lucht uit Canada (winterperiode). In de zomerperiode zien we dan het omgekeerde ontstaan. Boven de Great Plains kan de temperatuur dan gemakkelijk richting 40°C oplopen.

Detectie van orkanen

satellietbeeld orkanen

Bovenstaande weerkaart geeft een visuele weergave weer van het gebied ten zuiden van Florida. Deze streek wordt ieder jaar opnieuw getroffen door zware systemen/orkanen. Daarom draag ik ook de voorkeur om dit satellietbeeld te plaatsen op de website. Wanneer de bewolking zich organiseert in een krulvorm mag u ervan uitgaan dat het om een zeer krachtige depressie gaat (eventueel orkaan).

Bijzondere orkanen die we ons herinneren

Wanneer we het archief van orkanen bekijken, zien we in 2017 twee indrukwekkende systemen ontstaan. De eerste orkaan wordt Harvey genoemd en is in de beginfase niet echt actief. Begin september komt het systeem aan land met vooral veel neerslag op korte tijd. Dat werd veroorzaakt door een stationaire positie aan de kust van Texas.

Een 2de orkaan die we ons herinneren uit 2017 is orkaan Irma. Deze tropische depressie werd al snel een orkaan van categorie 5. Met windsnelheden tot boven 300 km/u verwachten we grote schade in de regio’s van de Bovenwindse Eilanden. Ook Cuba en Florida liggen in de route van deze desastreuze orkaan.