12 oktober 2017 - 3 min. lezen 104 reacties

Het gebeurt niet zo heel vaak dat een tropische storm de eigenschappen bereikt van een orkaan in de buurt van de Azoren. Daarvoor is warm zeewater nodig en een gunstige setting qua windschering. Op deze manier krijgen onweersbuien de kans om zich voldoende te organiseren en een gesloten circulatie te creëren binnen het lagedrukgebied. Orkaan Ophelia is erin geslaagd om dit proces te vervolledigen en trekt de komende dagen richting het noordoosten.

Route van orkaan Ophelia

In de plaats dat deze orkaan het gebruikelijk pad volgt richting de Caraïben is het systeem van plan om via een noordoostelijke route de kust van Portugal en het noordwesten van Spanje te beïnvloeden. Vervolgens wordt het een extra-tropische storm die richting Ierland afbuigt.

Ondanks het verdwijnen van de eigenschappen van een orkaan is het een stormdepressie die de nodige aandacht vraagt. Grote golven en stevige windstoten zijn nog steeds een mogelijk risico voor de betrokken gebieden.

trekrichting orkaan Ophelia
Trekrichting van orkaan Ophelia. (NHC)

Volgens de laatste berekeningen zal deze orkaan nog iets in kracht toenemen waardoor de windstoten variëren tussen 120 en 140 km/u. De eilandengroep van de Azoren moeten dan ook rekening houden met de randverschijnselen zoals neerslag en een tijdelijke toename in de windsnelheid.

Vervolgens zet Ophelia koers richting het noorden waardoor het Iberisch Schiereiland waarschijnlijk wordt geschampt.

Slechts 2 orkanen bereikten het Iberisch Schiereiland

Pittig detail aan deze weersverwachting is dat slechts 2 volwassen orkanen, sinds het begin van de metingen, het Iberisch Schiereiland hebben bereikt. Een exemplaar in 1842 en een in 2005. Toen kwam tropische storm Vince het mooie weer maken in het zuidwesten van Europa.

satellietbeeld orkaan Ophelia
Een actueel satellietbeeld van orkaan Ophelia. (NOAA)

Zeer actief orkaanseizoen

Het National Hurricane Center en het NOAA berichten over een zeer actief orkaanseizoen. We tellen 15 lagedrukgebieden die het tot orkaan hebben geschopt. Het orkaanseizoen duurt nog tot 30 november 2017 waarbij de kans dus groot is dat er zich nog enkele tropische stormen kunnen ontwikkelen tot orkaan.

Gevolgen voor de Benelux?

We zien nogal wat ongeruste reacties van mensen op onze Facebookpagina. Dat is helemaal niet nodig. Het is in quasi alle weermodellen niet de verwachting dat orkaan Ophelia ons weer in de Benelux direct zal beïnvloeden. Indirect is een andere vraag, want dergelijke stormdepressies zwiepen een grote hoeveelheid warme lucht richting het noorden. Dat levert in de Benelux en in grote delen van West-Europa een nazomer van formaat op.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken