Op jacht naar winterse buien

Enkele stormjagers van de website noodweer.be gingen op 29 januari op zoek naar de verwachte winterse buien met onweer. We vertrokken in vrij zonnig weer en kwamen langzaam huiswaarts in soms een mooie sneeuwlaag. Jeroen Vande Voorde, Kevin Smetryns en Ruben Peelman besloten richting Zeeland te rijden waar op dat moment verschillende buien actief waren. Net over de grens met Nederland vatten we post bij Sas van Gent op de Eugeniaweg. Bekijk ook 1 van onze zomerse stormchases uit 2014.

noodweer benelux in de sneeuw

Terwijl de zon geleidelijk onderging kregen we enkele mooie buienluchten te zien met valstrepen van hagel. Ook wat mammatus structuren waren er even zichtbaar. Via de Westerscheldetunnel reden we verder naar Middelburg waar we een buienlijn gingen opwachten die via Londen en de Noordzee recht op ons ging afkomen. We vatten post op de Oude Kleverskerkseweg. De buienlijn activeerde sterk voor ze aan land ging met stilaan enkele ontladingen. We waren blijkbaar op juiste plaats want even later kregen we verschillende bliksems te zien, waaronder gewoon weerlicht maar ook CG’s. Enkele diepe dreunen maakte het compleet al hoor je die door de sterke wind niet zo goed op de video.

Jacht naar winterse buien

Het onweer kwam langzaam dichter tot het begon te hagelen waardoor we onze apparatuur in de auto moesten brengen. De Go Pro van Ruben filmde alles verder vanop het dak van de wagen. Intense hagel maakte het landschap al snel wit. In combinatie met de toch wel frequente bliksem was het net een ‘zomerchase’, maar dan in januari. Vervolgens ging de hagel over in sneeuw.

jacht naar winterse buien

Wanneer alles voorbij was en het onweer in de verte verdween, keerden we opnieuw huiswaarts. Dit liep echter niet zonder gevaar want de temperatuur was tot het vriespunt gedaald. Op de weg lag er op meerdere plaatsen een 2 tal cm hagel en sneeuw. Via het noorden van het Waasland reden we mee met de storing die hier voor echte wintertoestanden zorgden. De wintermaanden kunnen even interessant zijn voor een chase met alles erop en eraan!! De video kan u binnenkort bekijken op ons YouTubekanaal.