19 juli 2019 - 5 min. lezen 79 reacties

Het is opnieuw een tijdje geleden dat we nog stevige onweerskansen hebben gekregen in de Lage Landen. Op zaterdag verandert dat door een activerend koudefront. Er bestaat wat onzekerheid in de weermodellen over de meest actieve buien. Sommige weermodellen berekenen reeds onweersbuien over het centrum van België, anderen laten het pas boven het westen van Duitsland los gaan.

Configuratie op de weerkaarten

Een grootschalige diffluente hoogtetrog bevindt zich momenteel boven de Atlantische Oceaan met stroomafwaarts van de trogas een daaraan gekoppeld omvangrijk lagedrukgebied aan de grond. Momenteel bevindt deze zich met kern boven de UK/Ierland, waarbij bijbehorende frontale zones stilaan oprukken richting de Benelux. In de loop van de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag overdag schuift bovengenoemde hoogtetrog verder op richting het Europese vasteland, waarbij de trogas in de loop van de avond over de Benelux komt te liggen.

Tegelijk zien we stroomopwaarts van de hoogtetrog een jet streak, waarbij we ons eerst aan de linkeruitgang ervan bevinden, maar die tevens boven de Benelux zal komen te liggen. Aan de grond zien we morgen een in de prefrontale zone een dominant zuidwestelijke luchtstroming, met in het low-level WAA (Warm Air Advection) regime ook een ingebedde vore (convergentielijn), dewelke morgen vrij vroeg reeds de Benelux bereikt. Het koudefront bereikt dan morgennamiddag en avond onze streken.

Een convergentiezone bereikt morgen vrij vroeg op de dag al het westelijke en centrale gedeelte van de Benelux, met daarachter het oprukkende koufront
De convergentiezone is duidelijk te zien op de windkaarten van 10 meter hoogte.

Onweerskansen 20 juli 2019

De nabijheid van de jet streak op hoogte creëert dankzij het sterke windveld een duidelijke dynamische omgeving, waarbij 0-6 km windschering tijdens de ochtend al waarden aanneemt richting 30-40 kts, of zelfs nog iets hoger tegen de avond wanneer de jet streak boven onze omgeving komt te liggen. Ook mid-level shear (tussen 0-3 km) loopt vlot op tot waarden boven 20 kts. Het wind shear profiel is daarbij eerder unidirectioneel, dus krijgen we vooral te maken met speed shear en in beperktere mate directionele shear.

MUCAPE loopt op tot zo’n 600-800 J/kg in de ochtend. Dankzij het prefrontale WAA regime in combinatie met opwarming aan de grond en licht kouder wordende bovenluchten op nadering van de hoogtetrog, worden deze waarden tot richting 1500 J/kg, lokaal 2000 J/kg geduwd in de loop van de namiddag over het oosten. Overlap van beide waarden levert een duidelijke kans op goed georganiseerde buien op, waarbij zelfs supercellulaire trekjes niet uit te sluiten zijn.

In de loop van de dag loopt de bulk shear (0-6 km) op tot waarden boven 40 kts

Later op de dag kunnen er dan enkele nieuwe onweersbuien ontstaan, ditmaal kan dat plaatselijk vanaf de grond, en indien niet eventueel ook op het oprukkende koudefront (al lijkt die kans wel kleiner). De weermodellen laten een minder sterk neerslagsignaal zien dan de buiencluster in de voormiddag. Toch moeten we rekening houden met enkele stevige buien, met kans op hagel door de hoge organisatiegraad en opgelopen CAPE-waarden.

Deze buien lijken deze keer vooral boven België te ontstaan, met kans op veel neerslag, hagel en windstoten via downbursts, zeker indien de bui supercellulaire trekjes heeft. Waar en hoeveel buien er ontstaan hangt onder meer af van de opwarming voordien heeft kunnen plaatsvinden.

Weersverwachting

Weermodellen verwachten een dynamische en interessante dag, waarbij een mogelijk lineare buiencluster van west naar oost trekt tijdens de voormiddag. Vooral Nederland lijkt hier mee te maken te krijgen, alhoewel in Noordwest-België ook een neerslagsignaal aanwezig is in de modellen. Meest grote aandachtspunten zijn hier sterke windstoten en veel neerslag.

In de loop van de namiddag trekt deze zone weg richting Duitsland en kunnen er vanaf de grond of eventueel vanop het koudefront nog enkele buien ontstaan. De kans is ditmaal het grootst in België. Door gebrek aan lineare forcering en dat buien hier vooral vanaf de grond worden gevoed, lijkt lijnvorming minder waarschijnlijk. De kans op multicells stijgt met een hagelkans. Vooral in de initiële fase is er daarbij kans op stevige hagel en windstoten.

  • Liefhebber van prachtig onweer? Dit canvas mag niet ontbreken!🌩️
Tijdens de ochtend en middag is er kans op een lijnvornige structuur die plaatselijk stevige windstoten kan opleveren (hoge mid level wind shear, hoge treksnelheid van de buiencluster en gunstige oriëntatie van de shear vector tegenover de lineare forcering van de convergentielijn).
Maximaal potentiële hagelgrootte indien een onweersbui passeert in de namiddag en avond. De kansen hiervoor blijken het grootst voor België

Sommige linkjes bevatten affiliate

Yoni

Door Yoni

Afgestudeerd geograaf aan de KULeuven en doctorandus binnen klimatologie/glaciologie aan de VUBrussel. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral bezig met het schrijven van artikels en het programmeren van tools om bepaalde weerelementen te voorspellen.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
2 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen