Hoe ontstaan wolken?

Wolken worden gevormd als waterdamp afkoelt tot het verzadigingspunt of het dauwpunt. Hierna volgt de condensatie, waarbij waterdruppels of ijskristallen worden gevormd. De temperatuur stijgt of daalt afhankelijk van de hoogte; dit is de temperatuurgradiënt. Op grote hoogte bestaan alle wolken uit ijskristallen en als een wolk daalt, veranderen deze in waterdruppels.

Hoe ontstaan wolken?

Buien kunnen ook ontstaan tijdens convectie, mechanische (orografische) of dynamische stijging. Convectie betekent opstijgende stroom van verwarmde lucht. Mechanische of orografische stijging ontstaat als lucht zich boven bergen verplaatst.

Dynamische stijging vindt plaats als grote hoeveelheden lucht zich verplaatsen in de richting van een gebied met lage luchtdruk of langs een front. Wolken ontstaan dus in geval van stijging, afkoeling en condensatie. Bij dit type buien ontstaan interessante wolkenformaties die door stormjagers graag worden gefotografeerd. Enkele voorbeeld: supercellsonweerswolken

  • Selectie weerfoto’s, bekijk het HIER !

Leuke dingen doen met wolkenfotografie

Op buzzfeed verscheen een tijdje geleden een tof artikel rond wolkenfotografie en het maken van bijzondere plaatjes. Neem bijvoorbeeld een hoorntje van een ijsje en leg als het ware de wolk op het hoorntje. Zo heb je meteen een origineel plaatje. Bekijk deze wolkenfoto’s via het artikel: 10 weerfoto’s die u nog nooit heeft gezien.

Het boek ”het weer” van Julie Lloyd