3 January 2014 - 2 min. lezen 3 reacties

Onweer en vermoedelijk ook enkele windhozen (noodweer) hebben afgelopen uren flink huis gehouden boven België. Het was verwacht dat er potentieel intense buien gingen ontstaan. Mede veroorzaakt door de nabijheid van de straalstroom, de invloed van een lichte onstabiliteit en een (heel) hoge windschering (shear in het vakjargon). Daarom werd omstreeks 10:00 al via onze Facebookpagina gewaarschuwd voor dergelijk noodweer.

Stormjagers gaan op pad

Het team van noodweer.be stond paraat iets voor 16:00 en kon het fel onweer met succes onderscheppen ter hoogte van Nokere (zuidwesten van de provincie Oost-Vlaanderen).

UPdate 4 januari 2014 (17:10) ~ na heel wat gedoe met het videomateriaal (bestand was enorm groot voor upload) is het dan toch gelukt. In het eerste deel van onze stormchase (klik hier voor het filmpje) ziet u de activiteit van de onweersbui heel goed. Met geregeld CC – ontladingen (wolk-wolk) werd het duidelijk dat het geen katje was om zonder handschoenen of liever zonder deftig materiaal aan te pakken. Het filmpje gaat ook gepaard met heel wat ruis in de achtergrond (dat wordt veroorzaakt door de wind).

bliksemdata noodweerbe

Noodweer geselt België (inclusief windhozen)

Vermoedelijk ging dit onweer gepaard met een combinatie van valwinden (downburst) en roterende verschijnselen (al dan niet windhozen). Deze windverschijnselen worden veroorzaakt door supercells.

Het tweede filmpje dat ik kon maken illustreert de kracht van horizontale windstoten. Het ging gepaard met enorme slagregens en behoorlijk wat bliksemactiviteit. Sinds de activiteiten als stormjager zelden zo’n natuurgeweld op korte tijd gekregen. (klik hier voor het tweede filmpje met een valwind / downburst).

winteronweer2014

Materiaal van onze lezers

Door onze warme oproep om massaal beeldmateriaal en videomateriaal door te mailen, kunnen wij iedereen laten ‘meegenieten’ van dit intens onweer. Wij hebben ook gemerkt dat deze website veelvuldig wordt bezocht in tijden van onweer – sneeuw – storm. Daarvoor willen wij iedereen hartelijk bedanken.

noodweer geselt België

Foto: ontlading (KS)

zonsondergang januari

Foto: zonsondergang (SR)

mammatus deerlijk

Foto: deerlijk (PV + poging tot mammatus)

Bron beelden: Kevin Smetryns – Stephanie Ryckeboer

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
850 Blijf up to date over de sneeuw!

Opnieuw sneeuwkansen in de Benelux dit weekend

2 dagen geleden - 4 min. lezen
684 Weersverwachting

Winterse verrassing in de maak?

3 dagen geleden - 7 min. lezen