12 augustus 2019 - 3 min. lezen
4 reacties 4

Van 9 tot en met 15 augustus 2019 is het opnieuw tijd voor de bekendste vallende sterren/meteoren van het jaar, namelijk de Perseïden. Het hoogtepunt vindt dit jaar plaats op 13 augustus. Hieronder volgt een antwoord op de meest courante vragen over deze astronomische gebeurtenis

Waar kan ik vallende sterren zien?

Men kan overal in de Benelux vallende sterren spotten, maar daarvoor moet je best een donkere plek uitkiezen, met zo min mogelijk lichtpollutie. Het is tevens ook zéér belangrijk dat het helder is. Dit is overigens niet meer dan logisch, want als er wolken zijn kan je natuurlijk geen sterren aan de hemel zien. Je kan overal aan de heldere hemel vallende sterren waarnemen. Je hoeft dus niet naar een bepaalde windrichting of hoogte te kijken om dit spektakel te kunnen waarnemen.

Factoren die het sterrenkijken beïnvloeden

Eén van de belangrijkste problemen bij het spotten in de Benelux is, zoals hierboven vermeld, de eventuele wolkenvelden. Hiernaast is er nog een bijkomend probleem dit jaar, namelijk de maan. Deze is op 15 augustus vol, wat wil zeggen dat er (te) veel maanlicht zal zijn in de nacht rond het maximum. Zo zullen enkel de helderste vallende sterren zichtbaar zijn dit jaar.

Nieuwe maan 1 augustus 2019
Eerste kwartier 7 augustus 2019
Volle maan 15 augustus 2019
Laatste kwartier 23 augustus 2019

Hoe kan ik vallende sterren spotten?

Voor het spotten van vallende sterren heb je geen speciale bril nodig. Je kan gewoon met het blote oog naar de hemel kijken. Het is aangeraden om eventjes naar dezelfde plek aan de hemel te blijven kijken. Maak het jezelf gemakkelijk, neem een ligstoel en een drankje erbij! Tijdens wat koudere nachten kan ook een trui of jas van pas komen!

Wanneer kan ik Perseïden spotten?

Vanaf 9 augustus tot en met 15 augustus 2019 kun je meer vallende sterren zien dan op een gewone zomeravond.

  • 9 augustus: +- 19 per uur
  • 10 augustus: +- 24 per uur
  • 11 augustus: +- 29 per uur
  • 12 augustus: +- 42 per uur
  • 13 augustus: +- 65 per uur (max)
  • 14 augustus: +- 16 per uur
  • 15 augustus: +- 8 per uur

Wat zijn vallende sterren eigenlijk?

Alles begint bij de komeet 109P/Swift-Tuttle. Een komeet in het algemeen is een klein hemellichaam die veelal bestaat uit gas, ijs en stof. De komeet Swift-Tuttle komt oorspronkelijk uit een gordel met ruimte-afval die zich na de achtste planeet (Neptunus) bevindt.

De komeet werd uit deze gordel gestoten en kwam zo uiteindelijk in een elliptische baan rond onze zon terecht. Dit alles gebeurde een hele tijd geleden. Door de zonnestralen van onze zon ‘verliest’ de komeet constant superkleine stofdeeltjes in deze elliptische baan. De komeet zelf doet er 133(!) jaar over om 1 keer deze baan rond de zon af te leggen. Dit wil dus zeggen dat hij elke 133 jaar nieuwe stofdeeltjes achterlaat.

Ook de aarde draait rond de zon en de baan die de aarde volgt snijdt tussen 9 en 15 augustus de baan van de komeet Swift-Tuttle! Hierdoor komt de aarde dus tijdelijk terecht in een gebied met veel meer stofdeeltjes dan normaal en deze stofdeeltjes komen dan in contact met onze atmosfeer en verbranden. Dit zien wij vanop de aarde als oplichtende strepen, vallende sterren dus!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Michiel

Door Michiel

Master in de toegepaste economische wetenschappen. Geïnteresseerd in de meteorologie, cijfers, data en economie. Met deze insteek ondersteun ik het team in social media, sales en finance.


Verder lezen

Alles bekijken