Man filmt tornado met iPhone en grote gevolgen

Hoeveel geluk kan je hebben als je in Noord-Amerika een tripje waagt van Indianapolis richting Minnesota. Dat moet Aaron Rooney gedacht hebben net na zijn geschifte onderneming rond de streek van Illinois. Daar trok op 9 april 2015 een verwoestende tornado over land met talrijke gewonden en zelfs enkele doden.

In dit filmpje zie je hoe krachtig moeder natuur is en waarom je bij een stormchase altijd een ‘escape-route’ moet voorzien in de planning. Iets wat deze jongeman dus duidelijk niet had en als bij wonder het gevaar heeft overleefd.

Man filmt tornado zonder erbij na te denken

Seizoen van tornado’s opnieuw begonnen in Noord-Amerika

In het voorjaar (lente) start de convectie opnieuw fors boven het centrale deel van Noord-Amerika. Vochtige luchtmassa’s uit het zuiden van het land botsen met droge lucht uit het zuidwesten. Dit in combinatie met koudere lucht die vanaf de Rocky Mountains richting het oosten stroomt en je hebt gegarandeerd de ideale mix voor noodweer.

In Europa is het seizoen van windhozen ook duidelijk afgebakend. Voor West-Europa zijn de maanden mei tot en met september ideaal voor het creëren van zware buien inclusief hagel, wateroverlast en windhozen. Van tornado’s wordt meestal niet gesproken in Europa.

locatie tornado alley

Straks opnieuw kans op fikse tornado’s

Toevallig of niet, maar de komende uren is het mogelijk opnieuw prijs in Tornado Alley. Het NOAA alsook het SPC hebben een waarschuwing afgekondigd voor extreem weer. Vooral de kans op hagel wordt meegenomen in de weersverwachting. Iets wat stormjagers ten alle tijde proberen te vermijden (maar niet altijd lukt). Check het artikel over de hagelstorm in Wingene.

tornado

Foto: Aaron Robbin


Lees ook eens: