13 April 2015 - 2 min. lezen 0 reacties

De laatste week is het onweer – tornadoseizoen echt van start gegaan in de Verenigde Staten. In deze video ziet u timelapse van een op zijn minst gezegd indrukwekkende supercell.  Deze beelden zijn gemaakt op 11 april 2015 regio Lubbock in de staat Texas.

Het begint allemaal met kolossale updrafts die blijven doorgaan en er zich een indrukwekkend aambeeld vormt waarin je letterlijk kan zien hoe krachtig de cel is. Ook zie je op een bepaald moment mooi een overshooting top. Wanneer de nacht valt over de staat zien we de bliksem in de cel verschijnen.

Indrukwekkende supercell op beeld!

Hier sta je liever niet in

Terwijl wij in de Benelux nog aan de ‘vooravond’ van het onweersseizoen staan, krijg je zo een cel maar beter niet boven je dak. Supercells als deze produceren naast zware neerslag ook grote hagel die immense schade kan veroorzaken. Ook valwinden en tornado’s zijn hierbij mogelijk.

Vorige week op 9 april 2015 waren er meerdere tornado’s in de staat Illinois waarvan er 1 zeer krachtig was en een ravage aanrichtte waarbij ook 1 dodelijk slachtoffer viel. De tornado’s hadden een kracht van EF2 tot EF4. Onderstaande foto is 1 van de zwaarste die dag werden waargenomen.

Foto door Aaron Robbin via @reedtimmerTVN

tornado

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
867 Trending

Sneeuwverwachting zaterdag 16 januari 2021

1 dag geleden - 3 min. lezen
6 Hot

Impact Sudden Stratospheric Warming erg onzeker

3 dagen geleden - 5 min. lezen