Horrorwinter 2014

Voor u dit artikel gaat lezen moet u aandacht hebben voor de term horrorwinter 2014. Hiermee zoeken we naar een verklaring voor het uitblijven van sneeuw en vorst in december 2013 en ook in het begin van januari 2014. Voor meer winterprognoses en nuttige reacties / websites verwijs ik u graag door naar ‘koude winter 2013-2014?‘.

Geen illusies deze keer

Met de term ‘horrorwinter’ werd de afgelopen jaren veelvuldig gescoord in de media. Zo werden mensen ongerust en dachten ze meteen dat de winter er ééntje zou zijn zoals in de ‘goede ouden tijd’. Ik gebruik deze term vandaag om de zachte maand december 2013 onder de loep te nemen. Tevens dekt het ook de lading voor het actuele weertype dat wordt gedomineerd door een strakke zuidwestelijke stroming en boterzachte temperaturen voor de tijd van het jaar (tot 2 graden warmer dan normaal).

Menig winterliefhebber is dan ook koortsachtig op zoek naar de kleinste lichtpuntjes die volgens hen weerkundig gestaafd kunnen worden. Ik zal u vertellen dat dit helaas niet kan en ook nooit zal helpen. Het klimaat en vooral het weer is een constant proces van verandering waardoor wintervoorspellingen of prognoses voor de zomer 2014 meteen in de prullenbak kunnen (of nog sneller: Ctrl + Alt + delete).

Boterzachte maand december

Het lijkt wel of de duivel ermee gemoeid gaat. Maandenlang (sinds oktober tot en met december) hadden we af te rekenen met een krachtige poolwervel. Dit is een gebied gevuld met zeer koude lucht op zo’n 5.5 km (500 hPa). Door weinig opwarmingen in de stratosfeer bleef dat gebied veelal intact. Met de voorgaande winter merken wij hier weinig verschil op. Ook toen was de polar vortex (poolwervel) lange tijd gesloten met ijskoude temperaturen (-70 tot -80°C).

Op een gegeven moment in 2012 (maand december) begon het spektakel boven Azië. Een grote opwarming op 10 hPa (stratosfeer) was voor meteorologen een boeiend verschijnsel. Kon deze (grote) opwarming de rest van de winter beïnvloeden (maanden januari – februari – deeltje van maart)? U weet allemaal het antwoord: JA.

En dat is nu net het grote verschil met toen en nu. In 2013 (december) vond er geen grote opwarming plaats in de stratosfeer. De polar vortex bleef regeren op het noordelijk halfrond en bracht de winter vele malen aan land in het noorden van Amerika. Daar worden tot op heden nog steeds temperaturen gemeten van -20 tot lokaal -40 graden. Dat komt omdat een stuk van deze poolwervel afzakt richting deze regio en een soort herhalend proces inzet.

Door bovenstaande 2 alinea’s maak ik ook meteen de koppeling naar het weerbeeld in grote delen van Europa. (2013-2014). Een gesloten en compacte poolwervel, veel sneeuw in het noorden / noordoosten van Amerika en een krachtige depressiekern op de Atlantische Oceaan. Blijkbaar zijn het allemaal cruciale factoren die de winter in Europa maken of kraken. Helaas is het voor de winterliefhebber tot nu ‘kraken’ geworden.

Krijgen we nog winter?

Wie hier ‘neen’ op zegt is volgens mij niet goed bij de zaak. Natuurlijk krijgen we nog winter, maar de vraag is in welke mate hij zal regeren over het Europees vasteland. Zo ligt de vorstgrens op 2 januari 2014 tot ver in het noordoosten van Europa. Delen van Finland / Noorwegen / Zweden beleefden een groene kerst en moeten nu nog hun handjes ‘tope leggen’ om wat sneeuw te krijgen. De westelijke stroming regeert en verslaat Koning Winter zonder genade.

Wel een horrorwinter 2014 voor de Ardennen?

U zal maar een gezellig uitstapje gepland hebben naar de Ardennen. Zonder skilatten en winterkettingen wordt het voor de uitbaters daar een behoorlijk slecht seizoen. Tot op heden heeft het er nog niet voldoende gesneeuwd om aan wintersport te doen. Weliswaar een klein drapdekje in het begin van de maand december, maar dat was ruim onvoldoende om de latten aan te binden. (sneeuw tijdens Sinterklaas)

horrorwinter 2014 voor sneeuwsport

Bron afbeelding: indebergen.nl