18 December 2013 - 4 min. lezen 19 reacties

Doemberichten zijn van alle tijden. Het is dan ook logisch dat heel wat mensen op zoek gaan naar mogelijke signalen die het einde der tijden inluiden. Vaak gaat dat gepaard met een grote hoax (woord is een samentrekking van hocus pocus) die gebaseerd is op weinig relevante informatie.

Ook bij Noodweer BeneluxĀ gaan we het einde der tijden niet voorspellen aangezien dat gewoonweg niet kan voorspeld worden. Wat we wel gaan doen is enkele oorzaken meegeven waardoor de mensheid kan uitsterven.

De uitbraak van ziektes

De ergste vorm van uitroeiing is het weerloos zijn tegen een onbekend virus. Dagelijks komen heel wat mensen met elkaar in contact en voor bacteriƫn is dat iedere keer opnieuw het signaal om het immuunsysteem van de mens aan te vallen. Sommige virussen ontwikkelen hierdoor afweersystemen zodat ze enkel door zeldzame antibiotica kunnen worden behandeld. EƩn van de meest recente virussen die aan bovenstaande beschrijving voldoet is het SARS-virus. Het is een atypische longontsteking die in veel gevallen kan behandeld worden, maar de grootste zorg nodig heeft.

Naast SARS is ook vogelgriep ƩƩn van de meeste dodelijke ziektes op aarde. U kan het vooral krijgen wanneer er regelmatig en intensief contact is met veel of vogels (bijvoorbeeld: de landbouw). Het veroorzaakt griepachtige verschijnselen en gaat het lichaam razendsnel doen aftakelen. Het gevolg is meestal de dood. De ziekte kan zich vooral verspreiden in landen waarin de basishygiƫne ontbreekt.

Uitbarsting van een vulkaan

Er werd recent geleden (maand december 2013) weer iets nieuws geschreven over de supervulkaan in het noorden van Amerika. Yellowstone National Park herbergt Ć©Ć©n van de meest dodelijke vulkanen ter wereld. Deze supervulkaan met een lengte van 90 km en een magmakamer tot 15 km diep kan bij uitbarsting ervan een enorme hoeveelheid stof en brokstukken in de atmosfeer stuwen. In dat geval zal de zon permanent verduistert worden waardoor de temperatuur op Aarde significant dreigt af te nemen. Het gevolg hiervan is een jarenlange ijstijd met een vermoedelijk einde van de mensheid. Meer informatie op de WIKI

bison yellowstone
Dieren die grazen op de weide van Yellowstone. 1 van de supervulkanen die actief is op de Aarde. De gevolgen van de uitbarsting zouden een grote impact hebben.

Ook elders in de wereld liggen er zogenaamde supervulkanen te slapen. Wanneer deze slapende tijdbommen uitbarsten is niet geweten en wil ik eerlijk gezegd ook niet weten. Er lijkt namelijk niet meteen een oplossing mogelijk om dit te gaan voorkomen. Het kan dus morgen zijn of binnen ettelijke jaren.

Inslag van een asteroĆÆde

De Aarde bevindt zich in de ruimte tussen ontelbaar veel andere sterren. Onze planeet beschermt zichzelf tegen dit ruimtegeweld door de aanwezigheid van een atmosfeer. Wanneer kleine brokstukken doorheen deze dampkring razen zal de wrijving ervoor zorgen dat ze gaan opbranden. We heten dit natuurfenomeen een vallende ster. Pas wanneer het ruimtepuin van die omvang is dat de atmosfeer het niet tijdig klein krijgt, spreken we over een asteroĆÆde. De inslag van zo’n ‘ding’ (diameter 1 m tot …. km) zou een catastrofe betekenen voor onze planeet. Om u een idee te geven van hoeveel kracht er vrijkomt bij de inslag op Aarde geef ik graag volgend voorbeeld.

Enkele jaren geleden naderde een kleine planetoĆÆde het aardoppervlak. Dit stuk materie had de grootte van een kleine personenauto en explodeerde net boven vasteland (omgeving noordelijk Soedan). De kracht bedroeg zo’n slordige 1000 tot 2000 ton TNT. Als u weet dat een asteroĆÆde vele malen groter kan zijn, dan is een inslag fataal.

De eerstvolgende poging van een planetoĆÆde om in te slaan is in het jaar 2036. Er bestaat dan een kans van 1 op 46.000 dat Apophis de Aarde gaat raken. Onderzoekers en experts in meteoren houden dit bijzonder goed in de gaten.

De explosie van een ster

Sterren aan de hemel zijn toch o zo romantisch.. Tot er Ć©Ć©ntje het einde nabij is en zijn laatste krachten bundelt in een enorme explosie – een supernova – . Dit type uitbarsting veroorzaakt een enorme lichtflits van wel miljarden zonnen tegelijkertijd. Tevens wordt er energie de ruimte geĆÆnjecteerd die wij ons nauwelijks kunnen voorstellen.

Het ontstaan van een supernova is gelukkig voor ons weinig frequent, maar als het in de toekomst gebeurt dan kan de mens hierdoor in 1 klap uitgeroeid worden. Meer bepaald door een gammaflits (GRB). Deze lichtflits is honderden malen intenser dan een supernova en is vooral dodelijk wanneer hij meteen geprojecteerd wordt op een ster / planeet of onze Aarde.

voorbeeld supernova

Bron foto: wikipedia.org en maxisciences.com

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken