Haïti in zak en as na doortocht orkaan Matthew

Haïti moet nog altijd bekomen van de doortocht van de zware orkaan Matthew. Ziekenhuizen zitten overvol en iedere 10 minuten komt er een nieuwe patiënt binnen met symptomen van cholera. Die ziekte lijkt een groot probleem te worden in de regio. Ondertussen neemt ook de orkaan Nicole verder in kracht af en zal met een noordwestelijke trekrichting haar route richting Europe vervolgen. De effecten op ons weerbeeld zijn tot op vandaag onduidelijk. Mogelijk dat er een nieuwe blokkade tot stand komt.

© REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

© REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Amper een week geleden sloeg Matthew genadeloos toe in Haïti. Vooral het zuidoostelijk deel van het land kreeg de volle laag met windstoten tot 250 kilometer per uur. Daarbij zijn, volgens een telling van lokale ambtenaren, ten minste 1.000 mensen omgekomen. Nu wordt het land geconfronteerd met een crisis inzake volksgezondheid. Door een gebrek aan schoon water, voedsel en onderdak stijgt de kans op ziektes zoals cholera.

Vorige zondag waren er 39 gevallen van cholera. Volgens Missole Antoine, medisch directeur van het ziekenhuis, is dat aantal snel aan het stijgen. Nu zijn er al 128 gevallen gemeld. 13 mensen zijn al gestorven door de ziekte.

Het ziekenhuis in Port-au-Prince heeft geen ambulance ter beschikking. Er is zelfs geen auto beschikbaar. Familieleden moeten slachtoffers met hun eigen vervoer naar het ziekenhuis brengen. En soms moeten patiënten met veldbedden vervoerd worden om tot hulp te komen.

Onlangs werd er een kind binnengebracht met ernstige symptomen. De vader doet een emotionele oproep: “Ik geloof in de artsen, maar ook in God,” zei vader Roosevelt Dime. “Ik probeer optimistisch te blijven… en hoop dat alles goed komt.”

© REUTERS/Andres Martinez Casares

© REUTERS/Andres Martinez Casares

Dringend hulp nodig

Het is duidelijk dat er snel hulp moet komen. Want in de straten ruik je de stank van de dood en zie je alleen maar verwrongen staal en huizen die in puin liggen. De levenskwaliteit was voor de orkaan al slecht, maar nu is het een catastrofe.

De bananenteelt in Haïti is ook helemaal verloren. De boeren hebben hun bananen zien kapot gaan door de harde wind en regen. Ze kunnen niets meer verkopen en is er geen inkomen meer. De mensen eten en drinken kokosnoten om toch iets binnen te hebben. Als er niet snel hulp komt van de regering of van het buitenland, dan mogen de mensen zich opmaken voor een nachtmerrie in de nachtmerrie.

In het dorp Labei, in de buurt van Port-à-Piment zien inwoners lijken in de rivier naar beneden stromen. Sommige lichamen blijven hangen aan de oevers, om die weg te krijgen gebruiken de bewoners drijfhout om het lichaam terug in het water te duwen richting zee. Je kan de straat niet op of je ziet een levenloos lichaam… “Het lijkt alsof er een nucleaire bom afging,” zegt Paul Edouarzin, een medewerker van de Verenigde Naties in de buurt van Port-à-Piment. “Het milieu en de landbouw zijn er veel erger aan toe dan ten tijde van de verwoestende aardbeving in 2010.”

© REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

© REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Inwoners in Haïti ten einde raad

In het drop Chevalier hebben veel inwoners te maken met buikloop. Door het tekort aan drinkbaar water moeten ze onklaar water drinken uit een waterput die helemaal vervuild is door de overstromingen. “De overheid denkt nooit aan ons, we voelen ons in de steek gelaten,” zegt Marie-Ange Henry.

Ook de plaatselijke kerk is verwoest. Pastoor Pierre Moise Mongerard blijft hopen: “We hopen dat God ons de mogelijkheid geeft om onze kerk weer op te bouwen, hopelijk komt alles weer goed,” zei hij.

© REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

© REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Als je deze mensen wil helpen kan je altijd een gift doen via de site van Artsen Zonder Grenzen.

Bron: REUTERS


Lees ook eens:

  • Top Thomas en Paulus Piet voor de updates!

  • Paulus Piet

    Ik wilde het net aankaarten. Wat een krachten bevinden er zich momenteel in deze tyfoon, wat je inderdaad gerust een super Tyfoon mag noemen! Met windsnelheden vlakbij het oog die gemiddeld (!) rond de 230km/h zitten.

    Ik raad de lezer aan om Haima te bekijken via de wind en luchtdruk kaart op deze site. http://www.noodweer.be/wind-luchtdruk-storm/ . Interessant om er ook een beeld bij te hebben lijkt me!

  • Thomas

    Het noorden van de Filipijnen moet zich schrap zetten voor supertyphoon (categorie 5) Haima. Deze storm heeft een vrij grote diameter en lijkt verdacht veel op Haiyan. Ik heb een donkerbruin vermoeden dat de stormbloed een probleem zal vormen… https://uploads.disquscdn.com/images/673666863921b4560c5919f32520c138677b277cf0de6663c3993581040cf21d.gif