Haïti in vizier van orkaan Matthew

Het lijkt er meer en meer op dat orkaan Matthew vooral Haïti gaat aandoen. De orkaan raast met een windsnelheid van 215 km per uur. Het is vrijwel zeker dat wind en stevige stortbuien schade zullen aanrichten in de Caraïben, hoewel 2.000 mensen in een kuststad weigeren hun huis te verlaten. Bijzonder aan dit natuurfenomeen is de forse groei die het eerder deze week heeft doorgemaakt. Van CAT 1 orkaan naar een CAT 5. We spreken dan ook meteen over een major hurricane die haar invloed uitoefent op een enorm gebied. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center zal Matthew op maandagavond richting het zuidwesten van Haïti trekken.

Veel schade verwacht

Omdat de treksnelheid van de orkaan erg laag ligt, amper zeven kilometer per uur, kan er veel schade aangericht worden. “We zijn bezorgd over het trage tempo van orkaan Matthew, Haïti zal worden blootgesteld aan veel meer regen dan verwacht, en het land is bijzonder kwetsbaar voor overstromingen,” zegt Ronald Semelfort, directeur van het nationale meteorologische centrum van Haïti.

De storm komt op een slecht moment voor Haïti. Het armste land van de Caraïben organiseert zondag uitgestelde verkiezingen. Een combinatie van een zwakke overheid en onzekere levensomstandigheden maken het land bijzonder kwetsbaar voor natuurrampen. In 2010 werd Haïti getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7.0 op de schaal van Richter. Er vielen toen 200.000 doden.

“Zelfs als het gewoon even regent, hebben we soms dodelijke overstromingen”, zei Semelfort. In 1963 werd Haïti ook getroffen door de zware orkaan Flora. Die vaagde hele dorpen van de kaart en er vielen duizenden doden.

In Haïti zijn nu al sommige straten ondergelopen in Les Cayes, een stad van ongeveer 70.000 mensen die eerder door orkanen werd verwoest in 1781 en 1788.

Port-au-Prince, Haiti, October 2, 2016. © REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Port-au-Prince, Haïti, October 2, 2016. © REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Inwoners weigeren te vertrekken

Niet alle inwoners zijn happig om te vertrekken. Haïtiaanse functionarissen melden dat ongeveer 2.000 bewoners van de wijk La Savane in Les Cayes weigeren te luisteren naar de overheid die oproept om de woningen aan zee te evacueren.

“De politie en lokale overheden en onze evacuatieteams hebben de opdracht gekregen om al het mogelijke te doen om die mensen te evacueren,” zei minister van Binnenlandse Zaken Francois Anick Joseph. “Desnoods met geweld. We hebben de verplichting om het leven van onze inwoners te beschermen, zelfs tegen hun wil in.”

Slechts enkele families hebben gekozen om te verhuizen naar een middelbare school in La Savane, een schuilplaats voor maximaal 600 personen. Een plaats zonder elektriciteit en alleen verlicht door kaarslicht. “Er zijn baby’s aan het huilen, er is helemaal niets,” zegt Nadja, 32, die zwanger is van haar vierde kind.

Jamaica en Cuba houden hun hart vast

Inwoners van Jamaica bereiden zich ook voor op de mogelijke gevolgen van Matthew, die nog altijd een kracht van categorie 4 heeft. Ramen zijn dichtgetimmerd en inwoners slaan massaal aan het hamsteren. De voorraad van voedsel, water, zaklampen en bier in supermarkten slinkt snel.

In Cuba zijn mensen op weg naar schuilplaatsen om zich te beschermen tegen de harde wind en regen. Meteorologen verwachten dat Matthew Cuba op dinsdag zal bereiken. De evacuatie draait op volle toeren, sommige inwoners hebben schuilplaatsen gevonden in grotten.

ches, in Kingston, Jamaica October 2, 2016. © REUTERS/Henry Romero

Woeste zee in Kingston, Jamaica October 2, 2016. REUTERS/Henry Romero

Bron: Makini Brice en Joseph Guyler Delva, © REUTERS


Lees ook eens: