Grafisch ontwerp door Philippe Vanagt

Philippe Vanagt – 33 jaar – product ontwerper van opleiding en werk als 3D visualisator op de grafische dienst bij Renson in Waregem. Werkelijk een fantastische job! Ik maak als het ware virtuele foto’s en filmpjes van in 3D getekende producten en hun toepassing.

Met het weer ben ik pas vrij recent actief bezig. Hoewel ik al sinds half 2010 de pagina “Een stevig onweer” aangemaakt had. Toen vooral omdat op mijn Facebook dan stond: “Philippe vindt een stevig onweer leuk”. Wat ook echt klopt. Al van kleins af stond ik bij onweer steevast aan het raam naar de bliksem te kijken en van het geluid van donder kreeg ik toen al kriebels in de buik. Maar verder dan het leuk vinden van onweer ging het toen nog niet.

Sinds ik ergens in 2012 Noodweer Benelux begon te volgen zag ik regelmatig indrukwekkende foto’s op mijn nieuwsoverzicht langskomen. Ik was voornamelijk onder de indruk van speciale wolken zoals van shelf clouds, “pancake stack” mesocyclones, rolwolken en mammatus. Ook in die periode ben ik op Discovery de serie “Storm Chasers” beginnen volgen en ook die heeft wel wat invloed gehad.

supercell kansas usa

(bron: “live4storms” / locatie: Kansas)

Grafisch ontwerp voor deze website

Eind oktober 2013 werd ik plots aangesproken door de oprichter van Noodweer Benelux. Ik mocht met mijn grafische software kennis enkele illustraties aanpassen. Sinsdien neem ik de grafische taken (icoontjes, afbeeldingen..) voor mijn rekening. Ook al ben ik geen grafisch ontwerper; toch tracht ik zo mijn steentje bij te dragen.

Sindsdien ben ik een stuk actiever bezig met het weer. Hoewel mijn persoonlijke interesse niet zozeer ligt bij het voorspellen maar eerder bij het fotograferen, observeren en begrijpen ervan. Daarvoor ga ik nu bij bepaalde situaties op pad. Mijn eigen ‘storm chase’ zeg maar. Al is er wel een groot verschil met de Amerikaanse versie. Het is absoluut niet mijn opzet om ooit een tornado te filmen of te fotograferen. Mocht ik er ooit een zien dan zal ik vooral bezig zijn met het trachten waarschuwingen via de pers, KMI en social media bij de mensen te brengen. Laat het duidelijk zijn; sensatie zoek ik wËl op, ramptourist ben ik absoluut niet. Voor mij is de sensatie die ik zoek een mooie shelf cloud fotograferen of mooie bliksem foto’s maken. En wat dat betreft mag ik zeker niet klagen over 2014.

bliksem philippe vanagt

In minder dan een jaar tijd heb ik: 3 trechter wolken, 1 roterende wallcloud, 2 shelf clouds, 1 keer lichtende nachtwolken, … Het lijkt wel een recept. Een erg lekker recept dat vooral tot stand is gekomen door omhoog te beginnen kijken. En daar zit precies de grootste verslaving. Zodra je de zone boven de horizon begint in de gaten te houden, dan is het erg moeilijk om dat af te leren.

funnel philippe vanagt

Wat mijn recept voor dit jaar af zou maken is nog eens een stevig onweer na zonsondergang. De foto’s van bliksem die ik tot hiertoe heb, zijn genomen toen ik nog geen statief had en dat is bij lange sluitertijd nefast. Ook een mooie shelf cloud wil ik wel eens terug zien. Maar dit keer wel graag vÛÛr zonsondergang.

shelfcloud later in 2014

Naast fotograferen en observeren, wil ik ook graag de systemen begrijpen. Ik wil begrijpen hoe een supercel werkt en hoe daar een tornado uit komt. Ik wil begrijpen hoe onweer tot stand komt; welke de ingrediÎnten en voorwaarden zijn. En ik wil dit ook graag uit data kunnen afleiden. Bij een storm chase is analyse van de beschikbare live-data en juiste interpretatie van wat je ziet belangrijk om te kunnen inschatten wat er komt en waar je best naartoe gaat en waar beter weg blijft. Daarom ben ik telkens blij na een chase, ook al was die mislukt. Ik leer uit mijn fouten en ben blij met de ervaring. Ook een avondcursus weerkunde zal mij hopelijk wat helpen.

cursus weerkunde noodweer benelux

En als ik ooit voldoende inzicht heb, dan zal ik het misschien eens omzetten in 3D visualisaties voor de mensen zoals ik. Mensen die het moeten “zien” om het te begrijpen ;o)

zonsondergang philippe vanagt