FLASHBACK: Eyjafjallajökull houdt vliegtuigen aan de grond

In dit artikel keren we even terug naar de vulkaanuitbarsting op IJsland in april 2010. De Eyjafjallajökull spuwde toen asdeeltjes de lucht in. Gevolg: een groot deel van het vliegverkeer boven Europa lag lam.

Seismologische activiteit rond Eyjafjallajökull

In februari en begin maart 2010 werd er door meteorologen seismologische activiteit gemeten rondom de Eyjafjallajökull. Er vonden heel wat kleine aardbevingen plaats, sommigen voldoende krachtig om gevoeld te worden in nabijgelegen dorpen. Na de seismologische activiteit kwam er uiteindelijk een uitbarsting op 20 maart 2010. Wat niemand op dat moment wist, is dat de vulkaan later in de maand en in april het volledige vliegverkeer in Europa in de war zou sturen.

Asdeeltjes van Eyjafjallajökull zorgen voor rode gloed

De asdeeltjes zorgden voor een rode gloed tijdens de zonsopkomsten en zonsondergangen. Deze foto is genomen in Groningen tijdens zonsondergang.

Grote uitbarsting midden april

Na een eerste, kleinere uitbarsting volgde midden april een tweede uitbarsting. Deze was veel krachtiger dan de vorige. De vulkaan spuwde toen lava en asdeeltjes de lucht in. Door een verkeerde luchtstroming werden deze deeltjes richting Europa gedreven. Asdeeltjes (vulkanische as) zijn gevaarlijk voor de motoren van een vliegtuig. Met andere woorden, grote delen van het vliegverkeer in Europa lagen lam. Onder andere in Midden- en West-Europa en enkele Scandinavische landen werd het vliegverkeer dagenlang ernstig verstoord.

Aswolk vanuit IJsland

Op dit sattelietbeeld is duidelijk te zien hoe een aswolk, afkomstig van de IJslandse vulkaan, richting Europa wordt geblazen.

Vanuit de Benelux werden vluchten naar heel wat regio’s geschrapt, waaronder de UK en enkele Scandinavische landen. Rond 22 april kreeg ook IJsland zelf te maken met de aswolk. Ook daar werden vluchten geschrapt. Pas rond de 26ste april nam de hevigheid van de uitbarsting geleidelijk aan af. Later in het jaar kwamen nog enkele kleinere uitbarstingen voor, maar de hinder daarvan bleef beperkt tot IJsland en Ierland.

KNMI geeft waarschuwing voor ‘asdeeltjes in de atmosfeer’

Voor het eerst in de geschiedenis kondigde het KNMI een waarschuwing af voor asdeeltjes. Tijdens de periode van de aswolk bleef het relatief droog in de Benelux. Pas later in de periode werd er meer en meer neerslag van betekenis verwacht. Hierdoor werd op donderdag 15 april een waarschuwing afgekondigd. De neerslag zou de asdeeltjes uit de atmosfeer boven de Benelux namelijk meetrekken naar de begane grond. Voor de mens was er nooit een gevaar, de asdeeltjes waren namelijk al sterk verdund.

Bron: nu.nl


Lees ook eens: