Het tot de verbeelding sprekende Dubai werd op 14 maart 2014 getroffen door een enorme onweersbui die gepaard ging met flinke windstoten, een hoge bliksemactiviteit en serieuze hagelstenen. Op de onderstaande video bent u getuige van hoe het hoogste gebouw ter wereld (Burj Khalifa) wordt gegeseld door een muur van natuurgeweld. Vermoedelijk werd deze onweersbui ook vergezeld van een zogenaamde haboob (meer info onderaan).

Witte strepen in de video?

Op de onderstaande indrukwekkende videobeelden (kies zeker voor instelling HD) gemaakt door gebruiker moh dev op YouTube zien we heel duidelijk virga of neerslagstrepen tot ontwikkeling komen. Door de enorme verlichting in Dubai kunnen we dan heel goed de meest intense neerslagkern visualiseren (geluk bij een ongeluk). Meer informatie over virga

Wat is een haboob?

In droge gebieden waar de wind met momenten serieus kan doorblazen ontstaat er een ophoping van stof in de onderste laag van de troposfeer. Wanneer de hoeveelheid zand en stof zo groot wordt, vormt er zich een donkerbruine smurrie in de eerste 100 meter die bijzonder oogt (meestal veroorzaakt aan de voorzijde van een enorme onweersbui zoals hierboven ook het geval). Voor u het weet komt u terecht in een zandstorm om U tegen te zeggen en waarin een mondmasker geen overbodige luxe is.

dubai getroffen door hagel

Foto: screenshot uit de YouTubevideo