Dodentol aardbeving Ecuador stijgt tot 413

Het aantal doden en gewonden na de aardbeving in Ecuador blijft maar stijgen. De dodentol is nu al opgelopen tot 413 en er zijn nu naar schatting 2.600 gewonden. De Ecuadoraanse president Rafael Correa zegt dat de wederopbouw miljarden dollars gaat kosten. En of dat nog niet genoeg is, is er ook enorme economische schade.

Twee dagen na de zware aardbeving van 7.8 op de schaal van Richter is drinkwater erg schaars geworden in de stad Portoviejo. De bevolking is nog altijd erg getraumatiseerd door de gebeurtenissen. Een voetbalstadion in de badplaats Pedernales dient nu zelfs als een geïmproviseerd opvanghuis en lijkenhuis. De hulpverleners hebben er tenten opgezet om gewonden te verzorgen. De daklozen kunnen er water, voedsel en dekens krijgen.

REUTERS/Guillermo Granja

© REUTERS/Guillermo Granja

Naschokken

In de getroffen regio zijn er al meer dan 300 naschokken geregistreerd. De overlevenden leven op straat, bang dat hun beschadigde huizen zouden instorten. “We zijn bang in ons huis,” zei Yamil Faran, 47, in Portoviejo. “Wanneer de naschokken stoppen, gaan we wel kijken of we wat kunnen repareren.”

Hulpverleners werden geconfronteerd met ingestorte huizen, wegen en bruggen. Dat bemoeilijkt de zoektocht naar overlevenden. Het dodental zal naar verwachting nog stijgen.

REUTERS/Guillermo Granja

© REUTERS/Guillermo Granja

Economische schade

“De heropbouw zal miljarden dollars kosten”, zei president Correa in Portoviejo. De economische gevolgen “zullen enorm zijn,” voegde hij eraan toe. De inkomsten uit olie, het grootste inkomen van Ecuador kelderen enorm. De export van bananen, bloemen, cacaobonen en vis wordt vertraagd door verwoeste wegen. Er kan geen enkel product naar de haven.

De energie-industrie in Ecuador ontsnapte gelukkig aan ernstige schade en de belangrijkste raffinaderij van Esmeraldas kon opnieuw opgestart worden op maandagavond.

REUTERS/Henry Romero

© REUTERS/Henry Romero

Plunderingen

Er zijn plunderingen aan de gang. Mensen stelen kleren en schoenen uit verwoeste gebouwen. De politie probeert intussen om de menigte te controleren maar dat gaat moeilijk door de chaos. “Ik heb geld nodig om eten te kopen. Er is geen water, geen licht, en mijn huis werd verwoest”, zegt Jorge Espinel, 40, die werkt in een recycling bedrijf.

Elders hebben gewapende mannen twee vrachtwagens met water, kleding en hulpmiddelen beroofd. Soldaten en politieagenten patrouilleren terwijl reddingswerkers zoeken naar overlevenden.

REUTERS/Guillermo Granja

REUTERS/Guillermo Granja

Gevangenen ontsnapt

In de getroffen stad is er ook een gevangenis. Die is deels ingestort waardoor er zo’n 130 gevangenen konden ontsnappen. Ze klommen over de ingestorte muren van de El Rodeo gevangenis, intussen zitten er al meer dan 35 terug achter de tralies. De overheid heeft  13.500 beveiligingsmensen gemobiliseerd om de ontsnapte gevangenen te vatten.

Hulp uit buitenland

Overlevenden klagen over het gebrek aan elektriciteit en hulpgoederen. In sommige gebieden zijn er nog steeds geen hulpverleners aangekomen.
Ecuador kon nu al rekenen op 400 reddingswerkers uit verschillende Latijns-Amerikaanse buren. Zwitserland en Spanje sturen ook 83 specialisten naar het gebied. De Verenigde Staten zendt een team van experts naar het getroffen land, terwijl Cuba een team van artsen stuurt. De Europese Unie heeft een miljoen euro vrijgemaakt voor noodhulp, en rampenteams die door de EU worden gecoördineerd zijn maandag naar Ecuador vertrokken, aldus de Europese Commissie.

Meer foto’s uit Ecuador:

Bron: Reuters


Lees ook eens:

  • Paulus Piet

    Bedankt voor het artikel. Een ramp die naar mijn mening te weinig aandacht krijgt in onze media.

    Laten we hopen dat de tektonische platen zich daar nu een beetje koest houden.