5 January 2014 - 3 min. lezen 1 reacties

In grote delen van Europa wordt het weerbeeld bepaald door een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan. Daardoor krijgen de Europeanen regelmatig veel wind en veel te zachte temperaturen voor de tijd van het jaar. Dat wordt mooi gecompenseerd aan de andere kant van de plas.. Daar slaat Koning Winter herhaaldelijk met de hamer en zegeviert het seizoen met enorme sneeuwhoeveelheden en diepvriestemperaturen. Het klimaat aan het veranderen? Een vraag die wij niet gaan beantwoorden, maar waar er de komende dagen weer heel wat over gediscussieerd zal worden.

Diepvrieskou teistert Amerika

Om het simpel te houden in de verwoording komt het neer op het volgende. Europa krijgt het zachte weertype te verwerken met regelmatig storm en/of enkele windhozen ;-). Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan kan op dat moment gevoelig koudere lucht uit het noorden naar het zuiden afzakken. Koudere lucht is zelfs niet ééns het correcte woord, want het gaat hier om arctische lucht uit de gebieden rond de Noordpool. In het vakjargon noemen meteorologen dit de “Polar vortex / poolwervel“.

Deze “Polar vortex” is een gebied gevuld met (extreem) koude lucht en komt zelden tot nooit richting het zuiden afgezakt. Door de wekenlange blokkade die er nu al heerst op het noordelijk halfrond lijkt dat boven Amerika wel te lukken. Zo mogen ze zich de komende dagen daar gaan verwarmen aan minimumtemperaturen rond – 35 graden. Op sommige plaatsen in het noordoosten van het land wordt het nog kouder met hallucinante minima van -50 graden. Van diepvrieskou gesproken!

diepvries teistert Amerika

Van heel wat mensen op onze sociale media krijg ik de vraag of dat normaal is. Natuurlijk. De Aarde reguleert zichzelf en het daarbij horend klimaat constant. Helaas moeten we wel rekening houden met een kortere tijdspanne waarin dergelijke extremen zich gaan voordoen. Dat lijkt wel te gaan veranderen in de toekomst.

Geen winter in Europa

Wij hadden het enkele dagen geleden al geschreven. Dit wordt zo stilaan die horrorwinter die de media maar al te graag gebruikt in de eigen artikels. Geen of nauwelijks sneeuwval in december en weinig tot geen winterse opties voor de eerstvolgende werkweek. De weerpluim (verzameling van weercomputers) laat daarna een licht dalende trend zien richting normale waardes voor de tijd van het jaar (5-6 graden). Structureel winterweer, voorlopig niet.

Wie de winter 2013-2014 op de voet wil volgen, kan terecht in ons samenvattend artikel (KLIK hier). Via de reacties onderaan dat artikel blijft u optimaal op de hoogte van winterse aspiraties. Wie er niet genoeg van krijgt, kan ons ook volgen op Facebook (KLIK hier) en/of ons Twitterkanaal (KLIK hier).

En de stratosfeer dan .. De koppeling tussen de stratosfeer en ontwikkelingen in de troposfeer is tot op heden (januari 2014) nog steeds niet bewezen. Dat blijf ik herhalen. De komende dagen blijft het in die regio opwarmen en wordt de koude lucht op 10 hPa geleidelijk aan verdreven. Of dat gaat leiden tot een ander weerpatroon is dus nog enkele dagen / weken afwachten geblazen.

Bron foto: Twitter (John McCormick)

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
867 Trending

Sneeuwverwachting zaterdag 16 januari 2021

1 dag geleden - 3 min. lezen
6 Hot

Impact Sudden Stratospheric Warming erg onzeker

3 dagen geleden - 5 min. lezen