In het artikel van vandaag zijn wij op zoek gegaan naar de mooiste bliksemfoto’s die er momenteel te vinden zijn. Ik heb gebruik gemaakt van de fotocollectie van Xavier Delorme. Hij is een ervaren stormjager in Frankrijk en is dan ook vaak als eerste bij een prachtige onweersbui.

Hou onze website ook de komende dagen zeker in het oog, want onze specialist in fotografie (Bjorn De Clercq) leert jullie om dergelijke natuurfenomenen te fotograferen.

Hoe ontstaat de bliksem?

Om bliksem te laten ontstaan heb je eerst en vooral onweer nodig. Iedereen weet dat wanneer koude lucht vanaf de Noordzee in contact komt met tropische lucht aanwezig op het continent er onweer gaat ontstaan. Vaak is dat onweer uiterst actief met zelfs kans op lokale windhozen of grote hagelstenen.

De grootste kans op deze verschijnselen vinden we terug in de zomerperiode. Niet moeilijk als je weet dat er in zo’n bui dan enorme stijgbewegingen plaatsvinden en er een watermassa aanwezig is van zo’n 300.000 ton! De onweerswolk of cumulonimbus is geboren.

Een selectie van enkele bliksemfoto’s!

onweerswolk oceaan

De Frans en Belgische kust bieden vaak een prachtig kader voor onweersfotografie. Meervoudige wolk-grond ontladingen.

TIP: voeg ons ook toe op Facebook voor gratis en snellere updates !

onweerswolk wolkbreuk

Op het juiste moment op de juiste plaats noemen we dat. Een felle bliksemontlading in het neerslaggordijn van deze onweerswolk.

Soorten ontladingen

Bliksemschichten variëren telkens opnieuw. Zo hebben we ontladingen die zich in de wolk schuil houden en plotselinge vertakkingen richting het aardoppervlak. Deze laatste categorie is voor stormjagers vaak het interessants, maar ook het gevaarlijkst. We proberen deze onweersbui te benaderen vanaf de zijkant en het schouwspel vanaf deze locatie gade te slaan. Onder de onweersbui rijden en dan gaan fotograferen is spelen met je leven.

Lees hier meer over de soorten ontladingen.

onweerswolk twin cg

Dubbele wolk-grond ontlading met talrijke vertakkingen.

onweerswolk virga

Prachtig contrast tussen vegetatie en dreigende wolkenformaties.

TIP: meer foto’s over onweerswolken / supercells !

onweerswolk cg

Meervoudige ontladingen die garant staan voor stevig onweer.

Bron foto’s: Xavier Delorme