De man achter weerstation Lierde

Naar de wolken kijken, gefascineerd de ontladingen tellen en als het even kan, dat allemaal gaan vastleggen. Zo’n man is Joris Lauwaert uit Lierde (provincie Oost-Vlaanderen). Door zijn passie voor extreem weer zijn we fier om Joris in het team van NoodweerBenelux te betrekken. Vandaag gaan we dan ook graag wat dieper in op zijn passie voor het weer, onweer en alle andere facetten binnen de weerkunde.

Liefde voor het weer sinds kindertijd

Zoals veel weeramateurs de microbe te pakken krijgen, zo heeft ook Joris rond zijn 9e een geweldige fascinatie ontwikkeld voor onweer. Het mysterieuze aspect trok hem enorm aan. Toen hij in de mogelijkheid kwam om zijn weerberichten te delen met anderen, was hij vertrokken. Op de eerder verschenen Facebookpagina plaatst Joris sinds 2011 actief weerberichten, weerplaatjes. Ook het waarschuwen van het publiek voor aankomend noodweer vormt een belangrijke taak!

joris weerstation lierde

Sinds 2015 behoort Joris ook tot het team van stormjagers binnen NoodweerBenelux. Met de nodige ervaring trekt hij er graag op uit richting Frankrijk, Duitsland. Bedoeling is om de buien te kunnen volgen en geweldig mooie weerfoto’s te maken. Waar nodig, gaat ook een waarschuwing de deur uit (hagel, windschade).

Meest straffe ervaring in het weer?

Zonder twijfel het pinksterweekend in 2014. Toen werd de hitte afgestraft door enkele forse onweersbuien (supercells). “Ik was aanwezig op de voetbalmatch van de Rode Duivels in Brussel en dat heeft mijn auto geweten. In totaal werden er 24 blutsen in de wagen gedetecteerd. Als je weet dat de diameter van de stenen toen 4/5 cm bedroeg, een behoorlijk dure onweersbui! Ik vond het wel jammer dat ik deze bui toen niet kon volgen met de wagen, want dergelijke cellen zijn zeldzaam in de Benelux.”

Wat zijn de plannen met weerstation Lierde?

“Binnenkort open ik mijn eigen website waar mensen naast de weerberichten ook de live-video kunnen raadplegen vanuit mijn eigen wagen. Zo kan iedereen het onweer in realtime bekijken. Ik zal me ook wagen aan seizoensvoorspellingen! Veel plannen, gelukkig staat het weer nooit stil.”

weerstation lierde