Expert weerkaarten

Weeramateurs en meteorologen verdiepen zich vaak snel in de weersinformatie. Daarom kan u op deze pagina expert weerkaarten raadplegen die iets meer kennis en vaardigheid vragen. Deze expert weerkaarten bespreken de kansen op onweer, hagel en windschade. Het extreem weer in het buitenland vindt u bij tornado’s & supercells.

Nacht en dagperiode op ieder moment

Bekijk het op de collega’s van Fourmilab

Ooit afgevraagd waar de nacht zich op dit moment bevindt? Bekijk bovenstaande kaart en volg de intrede van de dagperiode en nachtperiode. De gele bol op de kaart stelt de zon voor.

NAO index

NAO-index (expert weerkaarten)

Duikt de NAO-index onder de 0 lijn, dan overheerst hogedruk nabij IJsland en is vorst en sneeuwval in de winterperiode niet uitgesloten. Blijft de NAO-index ruim boven 0 lijn, dan overheerst een zonale stroming met gematigde temperaturen in grote delen van Europa. Bekijk de weerkaarten van november 2012 voor meer informatie over dit fenomeen. Documentatie vindt u in het artikel over de NAO-index.

Aarde in actie

Wilt u op de hoogte blijven van de actuele aardbevingen, verschuiving van de tektonische platen. Ga dan als de bliksem naar onze speciale pagina die volledig in het teken staat van aardbevingen. Sinds 2013 wordt de activiteit van de Aarde ook hier gevolgd – snel een aardbeving opsporen.

Source/bron kaarten:  observatory.tamu.edu, cpc.ncep.noaa.gov