Kracht van Haiyan

Dat orkanen – tyfoons verwoestend kunnen uithalen, weten we allemaal. Echter, vaak ontbreekt het beeldmateriaal van mensen ter plaatse die de werkelijke kracht in beeld brengen. Onderstaand filmpje werd gemaakt door een hulpverlener van Plan International en illustreert de verwoestende kracht van Haiyan.

De kracht van Haiyan in beelden gevat.

Vooral in het tweede deel van het filmpje wordt het ronduit hallucinant om te zien hoe een vloedgolf één van de huizen volledig overspoeld. Deze man mag dan ook van enorm geluk spreken dat hij en de medemensen in het huisje gespaard bleven van het natuurgeweld. De video werd gemaakt in het kuststadje Hernani (Filipijnen) waar heel wat huizen met de grond gelijk gemaakt werden. Veelal zorgen ook tornado’s en enorme neerslaghoeveelheden voor dergelijke schade.

kracht van Haiyan in een foto

Andere video’s van tyfoons

Hoe ontstaat een Super Typhoon?

Hoe een depressie ontstaat en wat de exacte ingrediënten vormen voor een Super Typhoon zijn tot op heden nog steeds niet geweten. De voeding voor dergelijke systemen zou warm zeewater zijn (+25°C) en een gebrek aan windschering in de atmosfeer. Op die manier wordt de clustering van onweersbuien maximaal gevoed zodat de depressiekern op zichzelf gaat functioneren. Vanaf dat moment (geklonterd gebied met onweersbuien) zuigt het systeem constant warme lucht richting de kern en kan het aansterken tot een tropische depressie – orkaan / tyfoon.

Bron kaartje: news.com.au

Bron foto: Karen Nyber (astronaut)

Lees ook eens:

Zacht lenteweer in aantocht!

De afgelopen dagen verliepen zeer zonnig in de Benelux, maar wel iets te fris voor de tijd van het jaar. De temperaturen schommelden vaak rond 10 graden, waar we normaal recht hebben op 12-13 graden. Daar wordt aan gewerkt. Vanaf zondag halen we 18 tot...

Matthias BarbierLees dit artikel >
Starlink satellieten

Een helder weertype is het ideaal moment om sterren en andere sterrenbeelden te spotten aan het hemelgewelf. De goed geïnformeerde weeramateur is al een tijdje op de hoogte van de reeks Starlink satellieten die iedere avond te zien zijn. Dit kadert in...

NicolasLees dit artikel >