10 June 2015 - 4 min. lezen 1 reacties

Iedereen keek wel uit naar 5 juni, zowel de liefhebbers van zomerweer alsook de mensen die een leuk onweer konden verteren. De dag begon met veel zon en snel oplopende temperaturen. Temperaturen van 30 graden en meer werden voor het eerst dit jaar bereikt. Echter de hete lucht was van korte duur. Onweer ontwikkelde zich al snel boven Frankrijk en ook voor de Benelux zag het er goed uit voor klank- en lichtspel.

Aan de Franse grens CAPE tot 3000 J/kg, windschering was aanwezig, hoge dauwpunten,  rechteringang van de straalstroom in de buurt… Met andere woorden: het onweer kon stevig uitpakken en dat gebeurde ook met wateroverlast, blikseminslagen en hagel tot gevolg. In Brussegem kwam het zelfs tot een stofhoos (gustnado).

Onweer België: onze chaseroute!

chaseroute 5 juni 2015

Ook het stormchaseteam van NoodweerBenelux was goed voorbereid om een geslaagde chase uit te voeren. 3 wagens trokken het Franse en Belgische landschap in voor weerfotografie en om waarschuwingen uit te sturen. Team Bart en Jeroen verzamelden in Gent (A op de kaart) waar de aambeelden ons al stonden op te wachten in het westen. Wanhopig naar afkoeling 😉

Bij Kortrijk al meteen een wallcloud

wallcloud regio Kortrijk

Het eerste contact is meteen een wallcloud! Ter hoogte van Kortrijk (B op de kaart) trok een cel met afwijkende beweging onze aandacht. We besloten ernaar te gaan kijken en een fijne wallcloud was meteen ons eerste succes van de dag. Het drukke verkeer en de sterke bebouwing dwingden ons echter niet te lang stil te staan bij deze cel want er moest nog veel volgen… Nog even wat sterk bewegende scudclouds observeren en snel weer verder richting zuidoosten. Voor weerfoto’s onderweg, voeg ons toe op Instagram!

scudclouds

Donder en bliksem rondom het team

Ons volgende target was een stevige cel die heel wat activiteit boven Frankrijk vertoonde. Deze kwam langzaam onze richting uit. Ter hoogte van Doornik (C op de kaart) stopten we opnieuw en zagen we enerzijds een wegtrekkende cel met bliksems en anderzijds het naderende systeem vanuit Frankrijk. Deze veroorzaakte stevige CG’s (waaronder 1 CG+), waar we eventjes zoet mee waren. Tot we beseften dat we dringend weer verder moesten… (extra info over soorten bliksemontladingen)

stormchasers Noodweer Benelux

Corepunch leek onvermijdelijk

En dringend werd uiteindelijk te laat, want de cel was intussen omgevormd tot een stevige bow echo, en die trok met een rotvaart door centraal België! Hier werd een enorme shelfcloud bij gerapporteerd. Die hebben wij echter niet gezien, want wij zaten er plotseling vlak onder! Wanhopig probeerden we voor dit monster uit te komen, maar slaagden hier uiteindelijk niet in, met een stevige corepunch tot gevolg!

Hevige rukwinden zorgden voor veel bladgroen op de snelweg, en dat in combinatie met hevige regenval, zorgde ervoor dat dit moment de minst aangename van de dag was, maar daarom niet minder indrukwekkend! Het was een risicovol gebeuren, maar het ganse team kwam er met de nodige adrenaline veilig doorheen.

Nieuw onweer onze target

supercel regio charleroi

Uiteindelijk verlieten we het systeem naar het zuidoosten toe en kwamen we weer in de warme sector terecht, terug rust en vree! Tegen Fleurus/Charleroi (D en E op de kaart) dan vonden we opnieuw een stopplek. En opnieuw was het bingo! Een onweer met duidelijke basis kwam stilaan dichterbij en toverde ook nog eens een mooie rolwolk voor onze ogen tevoorschijn! Deze trok aan een stevig tempo vlak over onze hoofden. Maar het beste moest dan nog komen…

rolwolk

Overdonderende bliksemshow

Net op tijd verlieten we onze plek en reden we een stevig stukje door tot in Hoei bij Luik (F en G op de kaart). Daar lieten we voor het laatst een cluster met cellen op ons afkomen.

supercel gecombineerd met bliksem

Bovendien waren de CG’s niet te tellen, dit leverde enorm veel mooie beelden op. De nacht was intussen gevallen en de bliksems bleven maar gaan, terwijl wij het droog hielden. Enkele foto’s met bliksems maakten duidelijk dat deze cel ook een gekke wallcloud droeg. Toen deze rakelings passeerde, pikte de wind stevig op, waarschijnlijk ging dit om het RFD gustfront (rear flank downdraft). Niet zoveel later begon het dan te regenen en besloten we stilaan huiswaarts te keren.

wallcloud onder supercell

bliksemontlading wolk grond

Chaseverslag door Kevin Smetryns, Jeroen Vande Voorde, Nenah Demunster en Bart Devriendt. Wij bedanken ook Ruben Peelman en Kenny Haeyaert om mee te gaan met onze wagens en te zorgen voor een leuke sfeer.

Video’s

Beleef deze stormchase met wat beelden en beleef het zelf!

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken