4 februari 2015 - 6 min. lezen
50 reacties 50

De maand februari is alweer aangebroken en het licht winterse weertype dat eind januari begon, met soms winterse buien en vaak nachtvorst, houdt het nog even vol. Er zit zelfs tijdelijk nog een verscherping in van de kou omdat de wind tijdelijk draait naar oostelijke richtingen. Hiermee krijgen we te maken met aanvoer van koudere, continentale lucht. Helaas duurt dit maar even, dat is ook kenmerkend aan deze winter. Het wil gewoon niet lukken om tot een langere periode van winterweer te komen. Een Bartlett hoog verpest winterweer zodat de blokkades niet goed tot stand komen.

Voor de lange termijn ziet het er dan ook niet zo goed uit voor de liefhebbers van onvervalst winterweer. De lichte winterperikelen lijken er helemaal uit te gaan en de nachtvorst gaat geleidelijk verdwijnen. De Ardennen profiteren nog wat langer van de winterkou, bovendien ligt daar een mooi sneeuwtapijt. Wil je nog van de sneeuw genieten dichtbij huis, dan is het nu het moment. Na het weekeinde is het sprookje over en uit.

Betekenis Bartlett hoog

‘Bartlett hoog’, wat is dat nu weer? In het weer zijn vooral op weerforums diverse benamingen verzonnen voor weersystemen. Met die benaming weet je meteen of de kans op winterweer slagen heeft in onze omgeving. De naam Bartlett komt van een Britse meteoroloog Paul Bartlett. Hij beschreef hoe hogedrukgebieden soms heel standvastig konden blijven liggen bij de Britse Eilanden. In deze situatie hebben wij te maken met een noordwestelijke aanvoer van zachte vochtige oceaanlucht.

Deze luchtsoort stroomt met een grote boog om het hoog heen. Hierbij maakt winterweer geen kans. Bovendien is de kans op bewolkte situaties groot (stratus) met zelfs een mogelijkheid op wat motregen. De temperatuur ligt dan meest tussen 3 en 8 graden overdag. De winterliefhebbers willen het woord Bartlett dan ook niet horen.

Blik op de weerkaarten

ECMWF Bartlett

Hier ligt onze boosdoener. Hogedrukgebied Bartlett ligt nu nog westelijk genoeg om bij ons wat winterweer te geven, maar dat komt dan ook door de voorgeschiedenis. Koning winter heeft een groot deel van Europa veroverd en koude polaire lucht stroomt tot diep in Spanje. Daar kom ik zo nog op terug, want er is best wel wat te melden qua winterse omstandigheden. Het hogedrukgebied schuift later nog iets op naar het oosten en gaat dan voor ankers en u weet nu wat dat betekent.

ECMWF Bartlett 1

De weerkaart voor donderdag laat bij ons de stroming wat meer kantelen naar noordoost (continentale aanvoer). Hierdoor krijgen we minder invloed van de relatief warme Noordzee en gaat de temperatuur geleidelijk nog wat zakken. Dit hebben we te danken aan de Genuadepressie. Een venijnig lagedrukgebied gevuld met vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee. Dit geeft veel sneeuw aan de zuidkant van de Alpen en in het uiterste oosten van de Franse Alpen.

Een oostelijke stuwing komt hiermee op gang. De verklaring is hiervoor heel simpel. U volgt de isobaren tegen de klok in en daarmee wordt vochtige lucht van de Middellandse zee opgepikt en dit vormt bewolking die tegen de bergen botst en door stuwing veel sneeuw veroorzaakt.

sneeuw Genualaag

De Genuadepressie is in beeld samen met een flinke neerslagband. Het is koud en nat in grote delen van de oostelijke Middellandse Zee en dus is er veel sneeuw aan de zuidkant van de Alpen. De Dolomieten zijn hiermee gered, want dat was juist het gebied waar het minst sneeuw lag in de Alpen. Voor de rest ziet het er daar verder goed uit wat betreft de wintersportmogelijkheden. Daar kom ik in een nieuw artikel op terug.

Bar koud in grote delen van Spanje met sneeuw

straalstroom Spanje
Willen de puzzelstukjes bij ons niet goed vallen, gebeurt dat elders wel. Spanje is in de ban van koning winter. Koude polaire lucht (gele lijnen) hebben een zeer grote afstand afgelegd.

temperatuur 850 hPa

Hier zie je de koude tong. De temperatuur op het 850 hPa vlak (1499 meter hoogte). Het is koud in grote delen van Europa en zelfs Spanje is in de ban van koning winter. Zit je momenteel aan de Spaanse oostelijke Costa, neem dan je winterkleding maar mee.

Peniscola1
Peñíscola Spanje. Sneeuw tot op het strand. Dan sta je toch raar te kijken als overwinteraar.

Gaan we dan wat noordelijker en wat hoger de berggebieden in in de omgeving van Cantabria zien we deze beelden. (Isabel Simó)

Cantabria A8
Chaos gisteren (dinsdagavond) op de autosnelwegen. Dit is de A8 in de deelstaat Cantabria.
Navarra
De deelstaat Navarra. Het noorden van Spanje is duidelijk het heftigst getroffen, maar prachtige plaatjes toch, nietwaar? (marisa)
Palencia
De laatste omdat het toch wel bijzonder is. Het noorden van de deelstaat Palencia. Hoeveel sneeuw zal hier liggen? (Isabel Mancebo)

Weersvooruitzichten lange termijn

Genoeg winterse plaatjes, nu snel terug naar de vooruitzichten voor onze omgeving. Donderdag dus een verscherping van de kou en dit blijft tot zaterdag. Overdag ligt het kwik iets boven het vriespunt, maar lokaal kan het zelfs tot een ijsdag komen. De grootste kans hierop bevindt zich in de oostelijke gebieden. Op de Ardense hoogte blijft het aanhoudend vriezend weer tot en met het weekend. In de nacht en ochtend algemeen lichte vorst tussen -1 en -5 graden. Op de toppen van de Ardennen is tot -10 graden zeker mogelijk boven de sneeuw.

Het weerbeeld hierbij is over het algemeen zonnig, afgewisseld met wat bewolking en tot donderdagmiddag kan er hier en daar nog een bui vallen, meest winters van karakter. Houd de buienradar en de satellietbeelden nog even in de gaten. Zaterdag loopt het kwik in de westelijke gebieden alweer op naar 5 graden en die stijging zet zondag door.

Bartlett 2

De weerkaart voor komende zondag. Daar komt de zachte walm van de oceaan. De koude lucht wordt vakkundig om het hoog heen getransporteerd en de winterse aspiraties zijn verleden tijd. Voor een tijdje althans. Bekijken we de positieve zaken hiervan dan is de kans op neerslag niet groot. Of het moet wat gedruppel zijn uit stratusbewolking. De hoeveelheden zullen voorlopig zeer beperkt blijven.

In de loop van volgende week zijn er wat signalen dat het hogedrukgebied doorschuift naar Centraal-Europa. Als dat gebeurt, dan wordt dit een Eurohoog genoemd. Ook die term horen de winterliefhebbers niet graag. De stroming draait meer naar zuid en in deze tijd van het jaar kan de temperatuur dan nog verder oplopen zelfs richting de dubbele cijfers. Het is erg jammer.

De winter lijkt voorlopig hier te eindigen. De kans op een vorstperiode is daarom nog maar heel klein deze winter. Geniet daarom nu nog maar van de laatste winterse stuiptrekkingen en hopelijk krijgen we later in februari nog een verrassing qua winterweer. Mogelijk komt er dan weer een koude noordelijke stroming op gang maar dit is nog een “glazenbolverwachting”.

Bronnen: @InfoEmerg @InfoMeteoTuit eltiempo.es NOS.nl

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken