30 April 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Gisteren verscheen er op deze website reeds een eerste blik op de weerkaarten voor vandaag. Het belooft een interessante dag te worden voor weerfotografen en weeramateurs, want het gaat deze namiddag en avond mogelijk (flink) donderen. Hieronder leest u een tweede weerbespreking met de weerkaarten van het Amerikaanse weermodel (GFS, 06:00).

Update onweer 30 april

Vanochtend werd het Belgisch weerbeeld gedomineerd door opklaringen en een flinke stijging van de temperatuur. Op het moment van schrijven (13:01) is het op vele plaatsen bijna 20Ā°C. Deze zachte lucht zorgt er vanmiddag voor dat het kwik nog enkele graden kan klimmen. Lokaal kunnen we in de Kempen dan maxima noteren rond 22Ā°C.

actuele temperatuur Belgiƫ
Bron: infoclimat.fr

Op de luchtdrukkaarten zien we mooi de opstuw van tijdelijk zachte lucht uit het zuiden van Europa. Een opvullend laagje nabij het westen van Frankrijk is hier de drijvende stuwkracht.

luchtdruksituatie 30 april

Toenemende kans op onweders.

Vanmiddag stijgt de onstabiliteit boven het noorden van Frankrijk op nadering van een klein laagje. Aan de voorzijde van dit klein laagje wordt de windschering flink de hoogte ingejaagd. Vooral tussen 15:00 en 21:00 stijgt de SRH in het zuiden van BelgiĆ« significant (250 mĀ²/sĀ²). Deze waardes zijn voldoende voor hevige onweders van het type ‘supercell’. Deze buien gaan gepaard van flinke windstoten, hagelkansen en mogelijk ook noodweer. Deze situatie moeten we dus goed in de gaten houden. De onstabiliteit tijdens deze windschering blijft relatief beperkt. Het zullen dus eerder lokale exemplaren zijn.

hoge srh 30 april

Concreet

In de loop van de namiddag en avond een groeiende kans op enkele onweersbuien in Walloniƫ. Deze buien/onweerszone schuift langzaam op richting het noorden (zie waarschuwingskaartje), maar de provincies Antwerpen en Limburg krijgen waarschijnlijk minder buien te verwerken. Het onweer op de buien kan vooral in de vooravond stevig uitpakken met hagel (1-2 cm) en hevige windstoten. Bij een zeldzaam exemplaar is rotatie met hoosvorming niet uitgesloten.

Bron kaartjes: lightningwizard.com

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken