Komeet van de eeuw

In november van dit jaar zal de maan niet langer het helderste object zijn aan de donkere hemel. Eerder dit jaar ontdekte NASA de komeet C/2012, die later ISON genoemd werd. Deze reus (ook wel komeet van de eeuw genoemd) van ijs, gas en stof heeft een doorsnede van 5 km, wat de gemiddelde grootte is van een komeet.

komeet van de eeuw ISON

Komeet van de eeuw (update 28 november 2013)

Wie de komeet ISON en haar route wil volgen kan terecht via de zonnesatelliet SOHO ! De komende uren is het voor heel wat waarnemers erop of eronder wat betreft de zichtbaarheid van de ‘komeet van de eeuw’. Mogelijk dan we tussen Sinterklaas en Kerstmis mogen opstaan met een uniek schouwspel aan de hemel !

Wanneer de komeet onze zon nadert en de temperatuur toeneemt, verliest de komeet een deel van zijn massa. Het stof en water dat loskomt, wordt gezien als de staart van de komeet. Dit zorgt ervoor dat de komeet helder zichtbaar is aan de hemel en waarschijnlijk helderder zal zijn dan de maan. De kans bestaat dat Ison ook overdag zichtbaar zal zijn.

Deze ‘komeet van de eeuw’ zal bij het naderen van de zon dan wel verkleinen, maar men verwacht dat de komeet de kruising met de zon zal overleven. Iets wat de kometen van de laatste jaren niet lukte.

Laat dit schouwspel u niet voorbijgaan en hou de sterrenhemel eind november goed in het oog.

Afbeelding: NASA – SWIFT-satelliet