23 November 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

In tijden van (crisis), winterse signalen natuurlijk zijn we bereid om een weermodel ‘live’ te bespreken. Ik zal bij ieder kaartje een onderbouwing geven zodat we dit weekend een goed zicht krijgen op de diverse weerdata verspreid over enkele dagen. De run van het Amerikaanse weermodel ging van start omstreeks 16:30 en deze kaart is reeds binnen.

Weermodel GFS in actie

snelle uitdieping depressie

Op deze weerkaart zien we de snelle uitdieping van een depressie ter hoogte van het Kanaal. Zaterdagnacht zou dat resulteren in een stormveld (8 tot 9 Beaufort) boven de Noordzee.

rug iets noordelijker

De rug van het hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan is iets meer richting het westen gepositioneerd. Hierdoor krijgt de depressie boven onze contreien wat meer ‘speelruimte’. De kou lijkt in de 12:00 run ook meer vanuit Rusland naar het westen te stromen (positief).

groot lagedrukgebied en poolhoog

En wat moeten we hiervan denken? De rug boven de Atlantische Oceaan wordt geteisterd door depressies en breekt af. Er vormt zich wel een hogedrukgebied (Poolhoog) boven de Noordpool maar de echte kou lijkt in deze run niet tot West-Europa te geraken..

prullenbakrun door weermodel GFS

Dit is dus een klassiek voorbeeld van een ‘prullenbakrun’… Eén laagje rond +140 uur nabij IJsland is verantwoordelijk voor een slechte run.. De WAA richting het noorden wordt immers tijdelijk onderbroken en de koude lucht bevindt zich veel te noordelijk. De winterse aspiratie is bijgevolg ver te zoeken aangezien we zelfs tijdelijk zachte lucht in de bovenstroming krijgen. Afwachten wat ECMWF gaat doen vanavond.

UPdate weermodel GFS (4 januari 2015)

Binnen enkele dagen gaat het NOAA een nieuwe versie van het GFS gebruiken. Dat betekent een hogere resolutie in de weerdata voor Europa. Wat de effecten zullen zijn op de betrouwbaarheid van het weermodel zijn tot op vandaag niet geweten. Vermoedelijk een mooie upgrade.

UPdate weermodel GFS (10 november 2018)

Binnenkort wordt de huidige versie van de Amerikaanse weercomputer opnieuw vervangen door de GFS parallel. Deze maakt gebruik van de FV3 : Finite Volume Cubed-Sphere methode en zal wellicht een hogere betrouwbaarheid op de korte termijn realiseren.

Bron kaartjes: meteociel.fr

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken