Zoals elk jaar wordt op dinsdag 28/08 (de dinsdag na het laatste weekend van augustus) in de Gaverbeek-Hippodroom te Waregem prestigieuze paardenwedrennen gehouden. Dit jaar wordt de 165ste editie gevierd. Op deze dag zijn gemakkelijk zo’n 40 000 toeschouwers aanwezig waaronder tal van ondernemers, hooggeplaatste ambtenaren en bekendheden.

Vanzelfsprekend is de weersverwachting voor de evenement in de buitenlucht heel belangrijk. Sinds 2011 is er in Waregem een weerstation operationeel dat gebruik maakt van een Davis Vantage Pro 2. Dat type weerstation (onderhouden door een weeramateur) levert normaliter betrouwbare weerdata aangezien het ook wordt gebruikt in de Amerikaanse marine en/of bij legertoepassingen.

Live meteo Waregem Koerse via weerstation Waregem

Weersverwachting voor donderdag 23 augustus 2012

Het blijft vandaag overwegend droog met in de namiddag geleidelijk aan bredere opklaringen vanuit het zuidwesten. De temperaturen schommelen rond 23°C en de wind waait veranderlijk. In de late avond wordt het opnieuw bewolkt en kan er tijdelijk een spat regen vallen.

Weersverwachting voor vrijdag 24 augustus 2012

Vandaag wordt het weerbeeld onstabieler met een toenemende kans op buien. De temperatuur blijft nog aangenaam zacht en schommelt opnieuw rond 22,23 graden. In de namiddag vanuit het zuidwesten een toenemende kans op regen met eventueel een donderslag. De wind waait in de namiddag matig uit zuidelijke richtingen en voert in de avondperiode buien aan. Deze kunnen nog steeds gepaard gaan met onweer.

Weersverwachting voor zaterdag 25 augustus 2012

Het wordt frisser en wisselvalliger vandaag. Een depressie ontfermt zich over de Noordzee en stuwt daarmee talrijke buien over de Benelux. De temperatuur neemt een stapje terug en bereikt vandaag maximaal 20°C. Daarmee zal het fris aanvoelen en is een extra kledingstuk geen overbodige luxe (vooral in de avond). De wind waait meestal matig tot vrij krachtig uit (zuid)westelijke richtingen.

Weersverwachting voor zondag 26 augustus 2012

Vandaag wordt het weer ondermaats. Dezelfde depressie stuwt maritiem polaire lucht naar de streken en daarin ontstaan gemakkelijk buien die gepaard kunnen gaan met een donderslag. De temperaturen halen vandaag ook geen 20°C en daarmee behalen we een schril contrast met vorige week waar het nog ruim 30°C werd ! De wind waait vrij krachtig uit westelijke richtingen.

Weersverwachting voor maandag 27 augustus 2012

Het lijkt wel of de weergoden net op tijd het slechte weer gaan ‘opbergen’ om de jaarmarkt in Waregem te voorzien van relatief droge omstandigheden. De depressie neemt in activiteit af en een mobiele hogedrukwig zorgt in de namiddag voor opklaringen afgewisseld met wolkenvelden. De temperatuur schommelt rond 22 graden.

Weersverwachting voor dinsdag 28 augustus 2012

Een nieuwe editie van Waregem Koerse! Traditioneel is het dan in de voormiddag bewolkt met kans op regen en in de namiddag breekt de zon door en wordt het alsnog lang nagenieten van een schitterend feestje/vuurwerk! De weergoden lijken ook dit jaar mee te werken met een overwegend droog weerbeeld en aangename temperaturen die kunnen klimmen tot 23, lokaal 24 graden. In de late namiddag is een lokale bui met eventueel onweer niet uitgesloten, maar de kansen zijn behoorlijk klein. De wind waait overwegend zwak uit zuidelijke richtingen.

De Hippodroom, gelegen in het centrum van de stad, werd reeds in 1858 in gebruik genomen. Door de jaren heen werden vele veranderingen aangebracht. De piste bestaat uit een 1800 m lange renbaan geschikt voor draf en een 2300 m lang hindernissenparcours geschikt voor galop.

Het evenement bestaat uit een achttal paardenwedrennen (vier drafrennen, een Hordenren en drie Steeple Chases) waarvan de Grote Steeple Chase van Vlaanderen het hoogtepunt vormt. Naast de piste wordt ook aandacht geschonken aan de dames die ten tonele verschijnen met de meest modieuze en originele hoofddeksels.

Volgend jaar wordt bij UNESCO een dossier ingediend om de Waregem Koerse op de lijst de laten komen als immaterieel werelderfgoed.