Onweersverwachting weekend

De weermodellen worden steeds interessanter. De configuratie voor onweersbuien met middelmatige intensiteit + enkele randverschijnselen wordt komend weekend weer groter en groter. Een depressie nu nog nabij het Verenigd Koninkrijk zal de komende 48 – 72 uur afzakken richting het zuiden. Deze trog zorgt aan de voorzijde voor een opstuw van (sub)tropische lucht uit het noorden van Afrika en dat is voor de Benelux een beproeft recept voor (zware) onweders.

Onweersverwachting weekend in detail

Op dit moment kunnen we de intensiteit van de onweersbuien in het weekend nog niet exact gaan inschatten, maar het is wel zeker dat er potentie in de atmosfeer aanwezig is. Het Amerikaanse weermodel (GFS) laat vanuit Frankrijk gevoelig zachtere lucht naar België en Nederland opschuiven. Samen met deze luchtstroming wordt er onstabiliteit gegenereerd. Dit kunnen we aflezen via de cape kaartjes.

onweersverwachting weekend

Op dit moment blijft de cape (onstabiliteit) in onze omgeving relatief beperkt. De komende runs van het weermodel moeten meer duidelijkheid brengen. Met deze cape (600-700 j/kg) kunnen zich reeds flinke onweders ontwikkelen.

Wanneer we de KO-index bekijken (indicator qua bliksemactiviteit) zien we een flinke -6 verschijnen net ten zuiden van België. In deze omgeving kunnen zondagavond buien ontstaan met een hoge bliksemfrequentie.

KO-index zondagavond

Onweersverwachting samengevat

De kansen op onweer nemen toe net ten zuiden van België. Het is niet geheel onmogelijk dat in de komende runs van de weermodellen de onstabiele zone opschuift richting het noorden. Indien dat het geval is moet vooral Wallonië opletten voor enkele stevige onweders met mogelijke hagel en windstoten. Op dit moment is de kans op dergelijke buien minder dan 50 procent. De komende bulletins op deze website blijven dus belangrijk.

Bron kaartjes: wetter3.de

Lees ook eens:

Lente in vol ornaat

De lente is in het land! April begon zoals maart geëindigd was: zonnig. De temperaturen zijn nu echter veel hoger dan toen. De afgelopen dagen haalden we in de Benelux makkelijk 20 graden of meer. Blijft de lente de komende dagen aanwezig of dient er...

Matthias BarbierLees dit artikel >
Zagen jullie de supermaan?

Afgelopen nacht was boven de Benelux de grootste supermaan van het jaar te zien. Het heldere weerbeeld maakte de condities ideaal om van dit natuurfenomeen te genieten. We kregen tientallen prachtige foto’s binnen van de maan en maakten hieruit...

Lander Van TrichtLees dit artikel >