Bespreking weermodel GFS

Net zoals gisteren zal ik ook vandaag ieder kwartier een update verzorgen met de meest recente ontwikkelingen wat het GFS-weermodel betreft. De tijdstippen van de updates zijn +24 uur, +48 uur, +72 uur en +120 uur. Verder dan deze termijn heeft in de huidige situatie geen nut aangezien diverse weermodellen bijzonder veel moeite hebben met de plaatsing van het lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan en de hoeveelheid WA richting het noorden van Europa.

TIP: voeg ons ook toe op Facebook (als u dat al niet hebt gedaan natuurlijk 😉 ). Dan kan via deze link. En ook wij hechten belang aan uw visie, dus laat gerust een reactie na in het formulier onder dit bericht. Dank mensen voor jullie steun.

Bespreking weermodel GFS (Amerikaanse meteo)

+24 uur (12:00): een klein verschil met de 06:00 run wat betreft de neerslaghoeveelheid. We zien dat het front op de middag vanuit het zuidwesten arriveert en minder neerslag produceert dan in de voorgaande run. Wat de temperatuur betreft blijven we quasi gelijk met de oudere run. In het oosten van de Benelux is er tijdelijk kans op wat winterse neerslag, maar met het binnenkomen van de zachtere lucht op hoogte wordt dat al gauw regen.

+48 uur (12:00): vrijdag lijken we het grootste deel van de dag droog te houden in Vlaanderen (kans op een klein buitje). Elders in de Benelux valt er meer neerslag met in de provincie Groningen (noorden van Nederland) winters getint. Tegenover de 06:00 run wederom weinig verandering al oogt het hogedrukgebied boven Spanje iets minder actief wat in de late run positief kan uitdraaien voor winterkou bij ons.

+72 uur (12:00): voor zaterdag zien we de regenzone vanuit Frankrijk snel naderen. Rond de middag is het overal in de Benelux aan het regenen en komt er ook gevoelig zachtere lucht binnen. In tegenstelling tot gisteren zal ook de provincie Groningen met regen te maken krijgen en verdwijnen de sneeuwkansen als sneeuw voor de zon.. Toch opnieuw een opmerkelijk verschil met de 18:00 run van gisteren en de 00:00 run van deze ochtend. De weerkaarten weten precies niet wat ze willen.

+120 uur (12:00): Jah… Wat moeten we hier nu weer over vertellen. We kunnen stellen dat de 12:00 run van het Amerikaanse weermodel een zoveelste flop is wat winterweer betreft. Enkele dagen geleden wat zand in de ogen strooien en kansen bieden op vuil winterweer met sneeuw, maar inmiddels is van de hele setting niets meer overeind gebleven. Op deze termijn zien we een noordelijke jetstream en aanvoer van zachte lucht uit het zuiden. Neen, dit wordt het niet. Een positief lichtpuntje in deze donkere tijd is misschien de steeds toenemende hogedrukinvloed boven Groenland. Mogelijk later deze maand een blokkade aldaar met een stijging van de winterkansen boven West-Europa.