Doordat de komende 24 – 72 uur (vrij) interessant zijn wat zowel de neerslaghoeveelheid als de vorm betreft, gaan we in dit artikel jullie ieder kwartier een update verzorgen met de weerkaartjes van het Amerikaanse weermodel (GFS). Later deze week geven wij ook de link vrij van waar u zelf de runs kan bekijken. Kom dan gerust met ons mee discussiëren over de kansen op winterweer anno 2012.

Discussie weermodel GFS

GFS +48 uur – we zien weinig verschil tegenover de 06:00 run van deze voormiddag. De nulgradengrens ligt op donderdag aanstaande nog steeds over het midden van Nederland. Voor België betekent dat flink wat regen (5-10 mm). In Nederland kan de neerslag winters worden.

GFS +72 uur – een kleine maar opnieuw cruciale verandering tegenover de voorganger. Er ontwikkelt zich een klein laagje boven de Noordzee en trekt op die manier meer kou uit het oosten van Europa naar het westen. De neerslag kan in het noorden vanaf donderdagnamiddag winters worden met (natte) sneeuwbuien. Deze winterse periode kan in die buurt gepaard gaan met een (tijdelijke) accumulatie van sneeuw. Elders in de Benelux blijft het te warm valt het met de neerslaghoeveelheid relatief mee. Het hogedrukgebied boven Spanje lijkt iets sterker te zijn wat de aanvoer van koude lucht uit het oosten kan bemoeilijken.

GFS +120 uur – een opmerkelijk en veel beter verschil met  de 06:00 run ! Er ontwikkelt zich door voldoende WA vanuit het zuiden van Europa een hogedrukkern boven Scandinavië. Daardoor wordt de kou op transport gezet richting het westen van Europa. Straks plaats ik de kaarten van de 06:00 run en de 12:00 run hier (van deze termijn). Dan zal u het verschil direct opmerken.

GFS +150 uur – wat schept deze run een potentie op winterweer.. De grote neerslagsommen zijn in deze run van de tabellen geveegd alsof het niets ging voorstellen. In de plaats daarvan zitten we tot +150 uur met een Scandinavisch hogedrukgebied opgezadeld. Een bel kou bevindt zich op dat moment boven Oost-Europa en lijkt heel geleidelijk aan richting het westen op te schuiven. Deze run toont nog maar eens aan dat de onzekerheid op MT als op LT (middellange / lange termijn) bijzonder groot is. De recentste ontwikkelingen in deze run zijn voor mij persoonlijk opnieuw een teken aan de wand dat er nog wat grootst staat te gebeuren de komende weken!