Zware aardbeving Iran – Pakistan

Op dinsdag 16 april deed zich in het grensgebied van Iran en Pakistan een zware aardbeving voor. De aardbeving had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter en deed zich voor in Khash op een diepte van 15 kilometer. Dit is de zwaarste aardbeving die men in deze streek heeft opgemeten in de laatste 40 à 50 jaar. De aardschok werd waargenomen in India, Dubai en Bahrein.

artikel zware aardbeving

Het aantal slachtoffers

Doordat de aardbeving zich in een dunbevolkt gebied voordeed, blijft het aantal slachtoffers beperkt. Al is er veel onduidelijkheid in de media over het aantal slachtoffers en de mogelijke schade aan infrastructuur. De kans op naschokken na zo’n zware aardbeving is groot.

Niet de eerste aardbeving deze maand

Ook vorige week deed zich in Iran een aardbeving voor met een kracht van 6.3 op de schaal van Richter. Toen werd gevreesd voor schade aan de enige kerncentrale in Iran, gevestigd in Bushehr. Vorige zomer, in augustus, deed zich in de provincie Oost-Azerbeidzjan in Iran ook een krachtige aardbeving voor, goed voor een waarde van 6,3 op de schaal van Richter.  Toen kwamen zo’n 300 mensen om het leven.

Dat de grond onder Iran onstabiel is, is geen nieuw gegeven. Het land bevindt zich op maar liefst 5 verschillende tektonische platen waardoor het letterlijk verscheurd, samengedrukt en onder de grond geduwd wordt. Dit proces is al eeuwen aan de gang en het ziet er niet naar uit dat dit zal stoppen.

Bron foto: USGS / MCT

Lees ook eens:

Lente in vol ornaat

De lente is in het land! April begon zoals maart geëindigd was: zonnig. De temperaturen zijn nu echter veel hoger dan toen. De afgelopen dagen haalden we in de Benelux makkelijk 20 graden of meer. Blijft de lente de komende dagen aanwezig of dient er...

Matthias BarbierLees dit artikel >
Zagen jullie de supermaan?

Afgelopen nacht was boven de Benelux de grootste supermaan van het jaar te zien. Het heldere weerbeeld maakte de condities ideaal om van dit natuurfenomeen te genieten. We kregen tientallen prachtige foto’s binnen van de maan en maakten hieruit...

Lander Van TrichtLees dit artikel >