UPDATE 13:17: het KMI waarschuwt voor hevige buien in de loop van de namiddag door de hoge windschering. Vooral het westen (m.u.z. van de kust) en het centrum van België lijken onder invloed te komen van deze buien. Onweer, hagel en hevige windstoten sluit ik tussen 15:00 en 21:00 dan ook niet uit.

Weerbericht 16 juni

Vandaag starten we de dag met de restanten van een regenzone die we gisteren te verwerken kregen. Op vele plaatsen viel er toen tussen de 5-10 liter water en in combinatie met de reeds gevallen neerslag is iedere druppel deze maand dus één teveel. Overigens valt het op dat vele mensen klagen over het huidige weerbeeld, maar we moeten eerlijk zijn: dit is eigenlijk een ideaal weerbeeld voor de blokkende studenten en de hooikoortspatiënten. De warmte en het stabiel zomerweer kan in de maanden juli en augustus nog steeds zegevieren.

Het wordt vandaag overal droger met uitzondering van het uiterste zuidoosten van het land. Daar kan er vooral in de namiddag nog een bui ontstaan met eventueel onweer. In de rest van het land worden de opklaringen geleidelijk aan breder en stijgen de maxima richting aangename waardes (19-20°C). De wind waait meestal matig uit zuidwestelijke richtingen en voert gezonde zeelucht aan.