Wat denkt u over de weermodellen?

We bevinden ons op dit moment in het hartje van het seizoen herfst. De weermodellen kunnen dan al eens de neiging hebben tot winterse perikelen. Analyseert u ook de weerkaarten en wil u graag uw ei kwijt. Treed dan in discussie met ons en laten we in tweerichtingsverkeer van elkaar leren.

Samenvatting weermodellen

Mijn mening heeft u reeds kunnen lezen in de diverse artikels die ik heb geschreven rond de winter van 2012-2013. Een koudere variant met waarschijnlijk meer sneeuwval lijkt mij op dit moment een goede leidraad. Of de weermodellen die ingeslagen weg gaan volgen is niet te voorspellen. Dit zijn de gegevens van vanavond (12:00 runs van zowel GFS als ECMWF).

discussie weermodellen GFS

Foto 1: volgens het GFS bevinden we ons tot volgende week in de ‘opstijgende tak’ van een depressie met kern boven de Atlantische Oceaan. Hogedrukgebieden regeren op die manier boven het centrale en oostelijke deel van Europa. Merk op dat het in het zuiden van Europa wisselvallig wordt met geregeld flinke buien.

discussie weermodellen ECMWF

Foto 2: het Europese weermodel loopt tot +96 uur gelijk met zijn voorganger op deze pagina. Echter, vanaf +140 uur veranderen de uitkomsten doordat het ecmwf kiest voor een zuidelijkere uitzakking van het laag. Op dat moment wordt zachte lucht uit het oosten van Europa naar het noordwesten getrokken en onderstaat er een afgesnoerd laag ter hoogte van Spanje – zuiden van Frankrijk. Dat kan een ‘trekpaard’ vormen voor eventuele kou boven Rusland.

Bron kaartjes: meteociel.fr